Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Marktleider tapijt wil volledig circulair produceren

Tapijtproducent Interface wil een productie die volledig ‘circulair’ is. Het doel van de wereldwijde marktleider heeft grote gevolgen voor de inkoop.

Doordat bij de fabricage van tappijttegels veel nylon werd gebruikt, was Interface tot midden jaren ’90 nog een aardolie verslindend bedrijf. Totdat de oprichter van Interface, Ray Anderson, geïnspireerd raakte door ondernemer Paul Hawken. Hij gaf Anderson een “totaal ander wereldbeeld.” Anderson besloot voortaan een cyclisch systeem na te streven, waar afval van planten door andere organismen als voedsel wordt gebruikt. “In een gezond milieu keert alles weer terug naar waar het begon, in een nieuw generatie planten.”Anderson lanceerde daarom Mission Zero, met 2020 als doeljaar waarin de ecologische voetafdruk van Interface op nul moet staan.

Inkoopmacht
Het doel van de tapijtfabrikant zorgt voor een andere inkoopbenadering. “Zo’n doelstelling dwingt je tot radicaal innoveren”, zegt Ton van Keken, directeur operations bij Interface Europa. “We benutten onze inkoopmacht door bij de toeleveranciers heel expliciet te maken dat producten aan onze eisen moeten voldoen. En we hebben een inspirerende rol bij onze afnemers in de zakelijke markt door duurzame concepten aan te bieden. Het feit dat wij producten terugnemen en hergebruiken, is voor bedrijven reden om ons de opdracht te gunnen”, aldus Van Keken in het FD.

Nettoresultaat
Zakelijk gaat het voor de wind met Interface, met een hoofdkantoor in Atlanta, telt het 3500 werknemers, heeft het 1 miljard dollar omzet en 75 miljoen dollar aan bedrijfsresultaat. Dat resulteert in 25 miljoen dollar nettoresultaat. De vestiging in Scherpenzeel heeft 350 werknemers en produceert dit jaar 14 miljoen m2 tapijt.  

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres