Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

China schrapt Apple en Cisco van inkooplijst

Een aantal westerse toonaangevende technologiemerken zijn geschrapt van de officiële inkooplijst van de Chinese overheid. Dat meldt FD.nl naar aanleiding van een onderzoek van persbureau Reuters.

Cisco Systems, maker van netwerkapparatuur, is een van de grootste slachtoffers. Het Amerikaanse bedrijf had in 2012 nog 60 producten op de inkooplijst van de Chinese overheid staan, maar eind 2014 was het bedrijf helemaal van deze lijst geschrapt. Ook Apple, McAfee en Citrix Systems mogen niet meer leveren aan China.

Inkooplijst groeit
De inkooplijst van China is echter wel in twee jaar tijd met meer dan 2000 producten gegroeid tot in totaal 5000 producten. Deze toename is te danken aan producten van lokale bedrijven, want het aantal goedgekeurde buitenlandse technologiemerken is met een derde geslonken. Meer dan de helft van de merken met beveiligingsproducten is geschrapt van de lijst, aldus Reuters.

Meer garanties
Een woordvoerder van het Chinese inkoopbureau stelt tegen het persbureau dat er meerdere redenen kunnen zijn waarom lokale bedrijven de voorkeur genieten. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan het feit dat lokale bedrijven soms meer garanties geven dan buitenlandse concurrenten.

Binnenlandse consumptie
Volgens sommige experts past de nieuwe inkoopstrategie in het beleid van de Chinese overheid om de binnenlandse consumptie te stimuleren en lokale technologiebedrijven een sterkere positie te geven, aldus Reuters. China wil zo minder afhankelijk worden van buitenlandse technologie in sectoren die voor de nationale veiligheid van belang zijn.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (3)

inkoperscafe gebruiker 5 maart 2015 13:21 uur

Wanneer gooien wij de deuren dicht....Dit is puur een vorm van markt bescherming. Goedkoop is zakken vullen...dit dachten de bedrijven maar ook nu geldt goedkoop en een hele dure koop....

inkoperscafe gebruiker 4 maart 2015 13:31 uur

Cisco kwam in opspraak vanwege de Snowden affaire. Er zouden in verschillende routers achterdeuren door de NSA geïnstalleerd zijn. Dit terwijl Amerika eerder een aantal Chinese producenten op de zwarte lijst heeft gezet vanwege mogelijke ingebouwde lekken. mvg, Niels Hoogkamer

inkoperscafe gebruiker 3 maart 2015 15:32 uur

Haha, lekker slim van de Chinezen! Er wordt massaal in China door de westerse bedrijven geproduceerd, de buurman, zijn familie, zijn vrienden en alle kennisen kopieren het voor eentiende van de prijs en voeden zo hun eigen markt en eenieder daarbuiten die het niet zo nauw neemt met merkenrechten enzo.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres