Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

China besteedt textielproductie uit aan Noord-Korea

Textielfabrikanten uit China besteden hun productie steeds vaker uit aan fabrieken in Noord-Korea. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters. Veel Chinese bedrijven lijken steeds meer mogelijkheden te zien in de Noord-Koreaanse industrie. Kleding wordt daardoor deels of geheel geproduceerd in het communistische land, terwijl op het label ‘made in China’ blijft staan. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Een reden voor deze outsourcing aan Noord-Koreaanse fabrieken zijn de lage arbeidskosten. In China zijn de lonen hard gestegen waardoor fabrikanten (delen van) de productieketen naar andere landen verplaatsen. Door de productie aan Noord-Koreaanse fabrieken uit te besteden, besparen Chinese textielfabrikanten tot wel 75 procent van de productiekosten.

Made in China
Omdat er op het label in de kleding nog altijd ‘made in China’ staat, is de koper zich er niet altijd van bewust dat de kleding in Noord-Korea is gemaakt. Maar volgens Paul Tjia, offshore-consultant en directeur van het Rotterdamse GPI Consultancy, hoeft een fabrikant niet altijd te specificeren dat een deel van het product wordt geproduceerd in Noord-Korea. Omdat soms maar een bepaald deel wordt uitbesteed, mag het kledingstuk nog steeds als ‘made in China’ bestempeld worden.

Verandering
Tjia is geen fan van deze manier van werken, maar hij denkt wel dat de economische ondersteuning verandering teweeg kan brengen. Volgens hem kan je het vergelijken met China. Toen de economie daar werd opengesteld, was er ook sprake van een ‘externe boost’ doordat bedrijven daar gingen produceren. China is er erg op vooruit gegaan. Ook voor Europese bedrijven liggen er kansen in Noord-Korea, aldus de consultant.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres