Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Chemische industrie lijdt onder energieprijzen

De extreme energieprijzen zijn ook een probleem voor de chemische industrie als grootverbruiker. Komt deze industrie in de problemen dan heeft dat behoorlijke gevolgen voor de Nederlandse economie. Zo meldt Supply Chain Magazine op basis van berichtgeving in het AD.

Een aantal sectoren is sterk afhankelijk van de chemische industrie. De rubber- en kunststofindustrie haalt bijvoorbeeld een derde van haar grondstoffen uit de chemie. Ook de meubelindustrie gebruikt veel chemische producten.

Hogere prijzen voor afnemers

Nobian is de voormalige zout- en chloordivisie van AkzoNobel. Het chemische bedrijf produceert chloor en levert dat aan andere chemische bedrijven. Voor deze productie is echter veel stroom nodig. Dat leidt nu dus tot een torenhoge energierekening. “‘We zien dat onze afnemers moeite hebben met de hogere prijzen. Ze kunnen die niet meer doorberekenen. Ze bestellen daarom minder en dat raakt ons in onze omzet en ons voortbestaan”, aldus Jorn van der Meer, woordvoerder van Nobian, in het AD. Als Nobian de productie afschaalt, dan heeft dat flinke gevolgen voor verderop in de supply chain. Zo is chloor nodig voor de fabricage van kunststoffen, die weer onmisbaar zijn voor talrijke andere producten.

Vervangende import uit de VS

Als de productie in Nederland onverhoopt stilvalt, dan stort niet meteen de hele toeleveringsketen in. Bedrijven hier kunnen ook importeren uit de VS. Omdat de gasprijs daar veel lager is kan dat ook nog geld schelen. Paul de Krom, voorzitter van brancheorganisatie VNCI, vindt echter dat bedrijven zich daarmee afhankelijker maken van het buitenland. “En we willen juist onafhankelijker worden. Hier produceren betekent leveringszekerheid”, stelt De Krom in het AD. Hij vult daarbij aan dat de productie in veel landen volgens hem veel minder duurzaam is dan in Nederland.

Bron: Supply Chain Magazine

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'