Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

CDA en ONL: boeterente bij late betaling mkb

Grote bedrijven die hun, veelal kleinere, leveranciers regelmatig te laat betalen, moeten worden aangepakt. Bij overschrijding van de wettelijke termijn van zestig dagen moeten ze een rente betalen van 8,15%. Uitstel van betalen wordt op deze manier onaantrekkelijk gemaakt, dat stellen CDA en ondernemersclub ONL Voor Ondernemers (ONL) in een initiatiefnota. Zo schrijft FD.nl.

De veelgehoorde klacht onder mkb’ers is dat zij steeds langer moeten wachten tot de rekeningen worden betaald. Grote bedrijven schuiven zo de liquiditeitsproblemen door naar de kleine toeleveranciers. PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer trok begin februari al aan de bel en ook afgelopen donderdag werd er een onderzoek vrijgegeven van OpenCompanies, waaruit blijkt dat er per (kleine) ondernemer gemiddeld 35.000 euro aan rekeningen openstaat.

Wetgeving makkelijk te omzeilen
CDA-Kamerlid Agnes Mulder en Hans Biesheuvel van ONL geven aan dat het oprekken van de betalingstermijn mogelijk gemaakt wordt, doordat de huidige wetgeving uit 2013 makkelijk te omzeilen is. “Er wordt door grote bedrijven misbruik gemaakt van de uitzonderingsclausules van de huidige wet”, aldus Biesheuvel. Grote bedrijven kunnen makkelijk met toeleveranciers afspreken dat de betalingstermijn langer is dan de wettelijke dertig dagen, met uitloop naar zestig dagen.

Leveranciers maken geen vuist
ONL en CDA stellen dat er op deze manier een ‘leverancierskrediet’ ontstaat. Afnemers rekken hun betalingstermijnen op, zodat ze het geld langer op de bank kunnen laten staan en rente trekken. Kleine toeleveranciers financieren zo de late betaling van hun klanten. Daar durven ze op hun beurt geen vuist tegen te maken, omdat ze bang zijn hun klant te verliezen. Het is echter hun liquiditeitspositie die onder druk komt te staan. “En dat is slecht voor de economie”, zegt Mulder.

Handelsrente van 8% betalen
De initiatiefnota dwingt bedrijven om de wettelijke handelsrente van ruim 8% te betalen als ze zestig dagen overschrijden. Het rentevoordeel voor bedrijven om laat te betalen, verdwijnt op deze manier. De wet moet alleen gelden voor afnemers met een jaaromzet van minstens 40 miljoen, die meer dan 249 werknemers in dienst hebben en producten of diensten afnemen van mkb’ers.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 13 maart 2015 09:00 uur

Ben blij met ONL eindelijk een club die wat harder opkomt voor het bedrijfsleven!

inkoperscafe gebruiker 5 maart 2015 15:15 uur

Leuk en aardig allemaal die initiatieven en voorstellen. Maar werken ze ook in de praktijk? Als je als bedrijf nu niet op tijd betaald, ga je dan straks wel die 8% extra betalen? Waarschijnlijk niet. Je kunt dan als kleine partij wel gaan klagen maar dat kost je weer extra energie en tijd die je waarschijnlijk niet hebt. Je kunt een deurwaarder inschakelen, maar heeft dat het gewenste effect? Waarschijnlijk zet je deze stappen niet als kleine ondernemer omdat je dan ook weer bang bent om de klant te verliezen en neem je het toch maar voor lief dat er later/te laat betaald wordt dan dat je helemaal geen inkomsten meer hebt omdat de klant wegloopt. Theoretisch een mooi initiatief, maar praktisch nagenoeg niet handhaafbaar.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres