Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

CATS CM Editie 2014

Het aantal boeken over contractmanagement in het Nederlandse taalgebied is op één hand te tellen. De zoektocht via www.managementboek.nl levert slechts twee titels op die algemeen verkrijgbaar zijn. Met iets meer inspanning levert het zoeken op andere sites nog twee boeken op. De oogst is mager, terwijl de behoefte aan vakliteratuur groot is bij contractmanagers, inkopers en contractbeheerders, die een volgende stap willen zetten in hun eigen ontwikkeling en die van hun afdeling.

CATS CM editie 2014 gaat over CONTRACTMANAGEMENT
Een van de hiervoor genoemde vier boeken is ‘CATS CM editie 2014’ van de auteurs Jan van Beckum en Gert-Jan Vlasveld. Bij de titel ‘CATS CM editie 2014’ denk je echter niet direct aan contractmanagement. Daarmee doen de auteurs Jan van Beckum en Gert-Jan Vlasveld zichzelf te kort, want het boek gaat wel degelijk over contractmanagement. Op dit moment is het zelfs het meest uitgebreide Nederlandstalige boek dat verkrijgbaar is. Dat illustreert de ontwikkeling van dit nog jonge vakgebied of beter gezegd: het gebrek aan ontwikkeling.

Contractmanagement voor opdrachtgever en leverancier
Het oorspronkelijke boek dateert uit 2008 en heette toen ‘Contractmanagement voor ICT op basis van CATS CM’. Een hele mond vol voor een boektitel, maar het maakte wel direct duidelijk waar het boek over ging. De insteek van dit boek was gericht op het managen van ICT contracten, bezien vanuit de positie van de leveranciers. Toch was het boek met deze insteek zijn tijd al ver vooruit. Met de nieuwe uitgave van het boek verdubbelt de omvang, wordt de invalshoek ICT los gelaten en contractmanagement ook bezien vanuit de positie van de opdrachtgever.

Contractmanagement doe je samen
Met die nieuwe invalshoek heeft het boek ‘CATS CM editie 2014’ duidelijk aan waarde gewonnen. Het is aantrekkelijk geworden voor een breder publiek en dat zal het aantal verkochte boeken goed doen. Een contract wordt namelijk afgesloten tussen leverancier én opdrachtgever. Het schept verplichtingen naar beide partijen. Dit in tegenstelling tot de opvatting van nog steeds veel opdrachtgevers, dat een leverancier ‘gewoon moet doen wat wij als opdrachtgever met hem hebben afgesproken’. Dat dit niet terecht is komt op meerdere punten in het boek tot uitdrukking, als de doelstellingen en belangen van beide contractpartijen worden vergeleken. Die blijken vaak overeen te komen.

Alles komt aan bod
Het boek bestaat uit vier delen en trapt in het eerste deel af met de visie van de auteurs over contractmanagement. Daarmee wordt een aanzet gegeven om contractmanagement binnen je organisatie professioneel te kunnen neerzetten. In het tweede deel wordt de methode CATS CM beschreven en nader toegelicht. De onderwerpen die hierin worden uitgewerkt, komen enigszins ongestructureerd aan bod, maar worden wel goed behandeld. Het derde deel beschrijft welke zes stappen onderdeel uitmaken van CATS CM en hoe deze stappen moeten worden gezet. Het vierde en laatste deel behandelt tenslotte de implementatie en professionalisering van contractmanagement. Noodzakelijk om van de denk-fase in de doen-fase terecht te kunnen komen.

Eindoordeel
Het boek ‘CATS CM editie 2014’ is volledig, en beschrijft uitgebreid en duidelijk alle aspecten van het onderwerp contractmanagement. De vele voorbeelden die genoemd worden illustreren de (praktijk)ervaring van beide auteurs. Ze bieden zowel de beginnende als de meer ervaren contractmanager en contractbeheerder voldoende aanknopingspunten voor verdere professionalisering van het onderwerp en/of hun afdeling binnen de organisatie. Daarmee verdient het boek op dit moment een plek in de boekenkast van iedere contractmanager en contractbeheerder.

Beoordeling

  • Nieuwswaarde:    *
  • Praktisch nut:       ****
  • Toegankelijkheid: ****

Aanvullende literatuur en informatie

  • Contractmanagement in de praktijk – Ted Knoester
  • Contract Management (Engels) – Veronique Hijl, Dick van der Meer
  • Inleiding tot contractmanagement – Jos A.M. Bos
  • When contract management meets Prince/2 – Jaap Nijssen
  • Regie de basis voor contractmanagement – Rob van Veen

Boekgegevens
Auteurs:

  • Gert-Jan Vlasveld heeft zijn ervaring opgedaan in de ICT en in het Facility Management. Vanaf 1995 loopt contractmanagement als een rode draad door zijn carrière. Samen met Jan van Beckum ontwikkelde hij van vanaf 2002 de methode CATS CM voor contractmanagement. Samen richtten zij in 2005 CM Partners op, het eerste advies- en trainingsbureau gespecialiseerd in contractmanagement ( www.cmpartners.nl ). Gert-Jan Vlasveld is Senior Partner bij CM Partners BV. Hij blogt op www.contractmanagementblog.nl .
  • Jan van Beckum is sinds 2000 zelfstandig consultant op het gebied van contractmanagement-vraagstukken. In 2002 startte hij samen et Gert-Jan Vlasveld (de voorloper van) CM Partners. Hij ontwikkelde CM trainingen en CM Masterclasses, waarvan hij jarenlang ook het merendeel zelf uitvoerde. Hij is medeontwikkelaar van de methode CATS CM en co-auteur van het boek ‘Inleiding Contractmanagement op basis van CATS CM (2008).

Nederlandstalig | Gebonden | 218 blz.
Van Haren Publishing B.V. | 1e druk, 2014 | EAN: 9789087537210

Bestellen
‘CATS CM editie 2014′ is verkrijgbaar bij www.managementboek.nl. Klik hier om het boek te bestellen.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'