Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Cacao grootste stijger tropische grondstoffen

De prijs van cacao is de afgelopen maand met 33 procent flink toegenomen tot boven de 2500 dollar en is daarmee de grootste stijger voor de tropische grondstoffen. Dit komt doordat men verwacht dat de oogst dit seizoen lager uit gaat vallen dan vorig seizoen. In tegenstelling tot de cacaoprijs, is de prijs van suiker en koffie juist gedaald. Dat meldt ABN Amro.

De International Cocoa Organization (ICCO) verwacht dat de productie van cacao dit jaar zal uitkomen op 4,6 miljoen ton. Dat betekent dat er sprake zal zijn van een daling van 2,3 procent, ten opzichte van vorig seizoen. Toch wordt er verwacht dat de verwerking van cacaobonen met 2 procent zal toenemen en zal uitkomen op zo’n 4,4 miljoen ton. Er is dus een overschot van ongeveer 105 duizend ton, maar dit is wel een stuk lager dan de 300 ton overschot van vorig jaar.

Regen
Doordat het overschot afneemt, stijgt de prijs. Hoe ver die prijs nog kan stijgen, is afhankelijk van het weer. De jaarlijkse droogteperiode is nu ten einde, dus de regen van deze maand zal de hoeveelheid en kwaliteit van de cacaobonen bepalen. Het gebrek aan regen is tot nu toe ongunstig geweest voor de gewassen, waardoor er meer bonen nodig zijn per 100 gram cacao.

Suiker
De prijs van suiker is de afgelopen paar maanden juist gedaald onder het gemiddelde bedrag van 17 dollar. Volgens International Sugar Organization (ISO) zal de wereldwijde suikerproductie toenemen met 6 procent, wat oor een overschot van 5,1 miljoen gaat zorgen. De ISO denkt daarom dat de suikerprijs voorlopig onder druk zal blijven staan.

Koffie
Ook de prijs van Arabica-koffie is de afgelopen drie maanden met 5 procent gedaald. Dit komt doordat er in februari sprake was van hoge exportcijfers in Vietnam. Maar ook het de verwachting van een Braziliaanse recordoogst in het nieuwe seizoen, heeft de prijs laten dalen. Toch denkt ABN Amro dat de prijs van koffie in 2018 zal gaan stijgen. De voorraden moeten namelijk worden aangevuld dit jaar, wat voor een toename van de vraag naar koffie zal gaan zorgen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres