Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Britse recyclingindustrie fraudeert via Nederland

De Environment Agency (EA) is een onderzoek gestart naar fraude in de Britse recyclingindustrie. Bedrijven zouden afval via Nederland naar Oost-Azië verschepen waar het vervolgens niet wordt gerecycled. Mede hierdoor is de afvalstroom naar Nederland in de afgelopen twee jaar erg toegenomen, zo meldt de NOS op basis van berichtgeving in The Guardian. 

Containers van Britse recycle bedrijven worden steeds vaker tegengehouden, omdat er afval tussen zit dat niet recyclebaar is. Om die reden hebben onder meer China, Maleisië en Vietnam de import van afval vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) volledig geblokkeerd. De Britten richtten zich daarom steeds vaker op Turkije en Nederland.  Zo is de invoer van afval naar Nederland in twee jaar gestegen van 29.000 ton naar 38.000 ton.

Witwassen
De EA stelt dat het Britse afval helemaal niet naar Nederland wordt gestuurd om gerecycled te worden. Ze zouden het hier willen ‘witwassen’ tot Nederlands afval, waarna het alsnog naar Oost-Azië gestuurd kan worden. Kunststof Recycling laat aan The Guardian weten dat Nederland en Europa hierdoor nu overspoeld worden door Brits plastic. Volgens het bedrijf heeft Nederland niet de capaciteit om al dat afval te verwerken.

Fraudegevoelig
De Britse recyclingindustrie is erg fraudegevoelig. Fabrikanten en retailers die willen recyclen moeten daar een speciaal certificaat voor kopen. Deze certificaten kosten 70 euro per ton hergebruikt afval, waardoor recycle bedrijven aangemoedigd worden om zoveel mogelijk uitvoer van plastic te registreren. De Britse Rekenkamer concludeerde dit jaar al dat de bedrijven dit jaar voor 35.000 ton aan certificaten opstreken, terwijl er aan de douane lang niet zoveel afval werd geregistreerd.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres