Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Brexit voorbereidingen lastig voor hightech industrie

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) is na Brexit een zogeheten derde land. Dat betekent dat wanneer je een product gaat invoeren vanuit het VK, jij straks als importeur er verantwoordelijk voor bent dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. Dat is niet meer aan de Britse exporteur. Dat kost tijd en mankracht. Ben je daar klaar voor?” Zo vraagt Ineke Dezentjé, voorzitter van FME-CMW, ondernemersvereniging voor de Nederlandse hightechindustrie, tijdens een door KPMG georganiseerd Brexit-event.

Dezentjé geeft aan dat FME al anderhalf jaar geleden begonnen is met het in kaart te brengen van Brexit en haar gevolgen. “Toch zie je dat bedrijven nu pas in de versnelling komen, misschien omdat iedereen hoopte dat het uiteindelijk toch niet zo zou doorgaan. Dat geldt ook voor mij. Ik denk dat dit een historische fout is. Toch acht ik de kans klein dat er geen Brexit meer komt. Bedrijven moeten kijken hoe ze daar het beste mee om gaan. Daar zit echter precies het probleem, want het is allemaal zo onzeker. Het is lastig om te zeggen waar je je precies op moet voorbereiden.”

Zwakste schakel

Naast het feit dat de Britten niet weten hoe ze hun relatie met de EU willen invullen na Brexit, is een bijkomend probleem volgens Dezentjé dat toeleveringsketens steeds meer met elkaar verweven raken. “De hele keten is net zo sterk als haar zwakste schakel. Bedrijven werken steeds nauwer samen en hebben tegenwoordig nauwelijks nog voorraden. Alles wordt immers just-in-time geleverd. Je ziet dat er hierop steeds meer geanticipeerd wordt. Bedrijven schuiven hun productie vooruit of brengen alvast producten naar Europa, om daar alvast voorraden op te leggen.”

Importtarieven

Toch ziet Dezentje vaak dat bedrijven bij de Brexit-voorbereiding nog te veel slechts naar hun eigen bedrijfsvoering kijken, zonder goed te beseffen dat veel van hun leveranciers nog niet klaar zijn voor Brexit. Ze benadrukt dan ook dat het belangrijk is om naar de hele keten te kijken. Tegelijkertijd begrijpt zij dat het mkb binnen de hightechindustrie zich in een lastige positie bevindt. “Ze moeten digitaliseren, innoveren en aan personeel zien te komen, terwijl iedereen in dezelfde vijver vist. En dan krijgen ze ook nog Brexit aan hun broek. Dat valt niet mee. Wij proberen samen met de overheid en andere brancheorganisaties dan ook bedrijfsleven zo goed mogelijk te ondersteunen. Bij de Brexitscan of bij hulpbijbrexit.nl kun je bijvoorbeeld verschillende scenario’s doorlopen en kijken hoe goed je voorbereid bent. Je kunt bijvoorbeeld nagaan wat importtarieven nahouden en hoe je ze kunt verwerken in je kostprijs.”

Douaneambtenaren

Dezentjé vindt dat de samenwerking met de Nederlandse overheid rond de Brexit-voorbereidingen goed verloopt. “Ik denk dat de Nederlandse overheid voorop loopt op dit gebied en ook goed schakelt. Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat er recent een Brexit-noodwet is aangenomen zodat wanneer er zaken fout gaan, ze versneld in orde gemaakt kunnen worden, zonder dat er een langdurig wetgevingstraject hoeft te worden opgestart. Ik ben ook heel blij met de Brexit-vouchers. Ik vind wel dat er meer douaneambtenaren nodig zijn, zeker twee keer zoveel dan er nu zijn. Anders gaat echt mis. Tot slot vind ik het ook goed dat Europa tot nu toe een eenheid is gebleken. Ik was vroeger een wat groter euroscepticus, maar dat beeld is bij mij wel gekanteld. Ik denk dat we nu ook wat minder horen van degenen die voor een Nexit zijn.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres