Magnifying glass Close

Brexit-noodplan voor haven Rotterdam

Een harde Brexit kan desastreuze gevolgen hebben voor de Rotterdamse haven. Daarom is een noodplan nodig om een verkeersinfarct te voorkomen. Dat stelt een rapport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat de gevolgen van Brexit voor de haven onderzocht.

De onderzoekers volgens RTL Nieuws dat problemen bij de haven veel economische schade kunnen opleveren. Geen Brexitakkoord betekent volgens hen onder meer langere afhandeltijden bij de douane, (onduidelijkheid over) extra controles en vergunningen en het terugsturen van transporteurs. Daardoor zouden goederen niet, of te laat, geleverd kunnen worden.

Verkeersdrukte
Ook vreest het rapport grote verkeersdrukte en verkeersonveilig gedrag. Daarom adviseren de onderzoekers het ministerie om oefeningen te organiseren om de gevolgen van grote verkeersdrukte te testen. Daarnaast pleiten ze voor een calamiteitenplan, zodat het verkeer rond de haven niet plat komt te liggen.

Voorbereiding
Tot slot benadrukken de opstellers van het rapport dat ondernemers in de haven zich meer moeten voorbereiden op Brexit. Volgens het rapport is het besef dat Brexit negatieve gevolgen kan hebben in het afgelopen jaar gegroeid, maar hebben nog steeds veel bedrijven het idee dat het wel goed komt en dat er uiteindelijk wel een politieke oplossing wordt gevonden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres