Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Brexit heeft gevolgen voor supply chains

De gevolgen van de Brexit komen steeds dichterbij. Zo staan de supply chains tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU op het punt van breken en is er nog altijd geen handelsakkoord. Vooral de agrarische en agrologistieke bedrijven moeten zich gaan voorbereiden, dat meldt Logistiek.nl.

Uit onderzoek van het Britse Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS) blijkt dat zo’n tweederde (63 procent) van de bedrijven in de Europese Unie, die met leveranciers in het Verenigd Koninkrijk werken, een deel van hun supply chain willen verplaatsen. Ook blijkt dat 40 procent van de Britse bedrijven hun EU-leveranciers willen vervangen. Van de grote Britse bedrijven trekt zo’n 25 procent meer dan 100.000 pond uit om hun supply chain voor te bereiden op de Brexit. Daarnaast gaf 64 procent van de Britse bedrijven aan dat het beheren van de supply chains duurder wordt. CIPS benaderde voor dit onderzoek 1.118 supply chain-managers in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Agrarische en agrologistieke bedrijven
Ook Nederlandse bedrijven zouden zich, volgens premier Rutte, moeten voorbereiden. Hij waarschuwt vooral de agrarische en agrologistieke bedrijven, omdat deze sector heel erg afhankelijk is van de export naar het Verenigd Koninkrijk. Nederland exporteert jaarlijks namelijk voor ruim 6 miljard euro aan landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk.

Handelsakkoord
Ook de onderhandelingen tussen de Britten en de EU over het handelsakkoord verlopen stroef. Het Verenigd Koninkrijk is de scheiding met de EU ingegaan, maar heeft de kosten daarvan vooraf niet goed doorgerekend. Het handelsakkoord zou daarom moeten gaan zorgen voor een zachte overgang en de gevolgen beperken. Als dit akkoord er niet komt, dan moeten Nederlandse bedrijven rekening houden met langzame handel, door alle extra keuringen en douanecontroles.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres