Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Brexit beïnvloedt inkoop biobedrijven

81 Nederlandse biologische bedrijven kopen gezamenlijk jaarlijks 9,5 miljoen kg aan biologische producten direct in uit het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 50% daarvan heeft nog geen ervaring met import vanuit een niet-EU land. Dat blijkt uit een enquête van onafhankelijk toezichthouder Skal, onder de door haar gecertificeerde ondernemingen.

Skal adviseert de Nederlandse biologische industrie om rekening te houden met een ‘no-deal’ Brexit. In dat geval zou het volgens de toezichthouder negen maanden kunnen duren voordat de EU het VK erkent als derde land met een gelijkwaardig productiesysteem. Zolang dit niet geregeld is kunnen Nederlandse bedrijven geen biologische producten uit het VK importeren.

Douaneformaliteiten
Het is volgens Skal ook mogelijk dat in een ‘no-deal’ scenario de EU direct na Brexit het VK, in de context van de biologische industrie, erkent als gelijkwaardig derde land. In dat geval kunnen biologische bedrijven vanuit het VK inkopen, maar krijgen ze wel te maken met douaneformaliteiten (EORI nummer, aangiftes, BTW, mogelijk langere wachttijden aan de grens). Ook zal het Skal certificaat volgens de organisatie “uitgebreid moeten worden met de volgende scopes: 46.20.1 Import en 46.20.2.”

Uitstel
Ondertussen blijft de onduidelijkheid in het VK voortduren. Het Britse parlement heeft deze week het akkoord van premier Theresa May wederom weggestemd en ook een ‘no-deal’ Brexit afgewezen. Het stemde wel in met het voorstel om het vertrek uit de EU uit te stellen. Daar moeten alle EU-leden wel mee instemmen. Op dit moment hebben ze dat nog niet gedaan, waardoor de Brexit nog steeds voor 29 maart gepland staat. Wanneer er voor die tijd noch geen uitstel, noch geen nieuw akkoord komt, zal er alsnog sprake zijn van een ‘no-deal’ Brexit,

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres