Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Brabantse hightech-bedrijven zien weinig in lokale toeleveringsketens

Door de coronacrisis is er steeds meer behoefte aan productie in het eigen land. De Noord-Brabantse hightechindustrie wil echter juist een globale productiespreiding. Deze vindt dat meer eigen productie in Nederland de supply chains eerder kwetsbaarder maakt. Zo meldt Supply Chain Magazine op basis van berichtgeving in het FD.

Wereldwijd waren de gevolgen zichtbaar toen de Chinese fabrieken begin 2020 vanwege de virusuitbraak sloten. Algemeen leeft daarom het idee dat complexe toeleveringsketens geen toekomst meer hebben en dat er meer in eigen land moet worden geproduceerd. De Brabantse hightechfabrikanten hebben echter een voorkeur voor een eigen productienetwerk in Azië om zo de risico’s te beperken. De Eindhovense fabrikant Additive Industries, die complexe 3D-metaalprinters produceert, wil graag op termijn een vestiging in China openen. Het bedrijf stelt niet snel te kunnen uitwijken naar andere leveranciers. Het bedrijf zou het liefst juist in China een tweede fabricage- en supply chain opzetten. Het merkt dat in China de productie op gang is gekomen, terwijl in Nederland alles nog moeizaam gaat.

Nederlandse toeleveranciers
De ook uit Eindhoven afkomstige NTS-Group heeft al fabrieken over de hele wereld. De toeleverancier van hightechbedrijven dekt zich daarmee onder andere in tegen politieke verrassingen, zoals de handelsoorlog tussen Amerika en China. Volgens het bedrijf zit het risico nog steeds in de onvoorspelbaarheid van de pandemie. Ook produceert NTS nu al maximaal. Het levert aan de medische en de halfgeleiderindustrie, die alleen maar groeien tijdens de coronacrisis. Toeleveranciers hebben ook andere ervaringen. Zo stelt Betech uit Hoogeveen dat zich sinds de coronacrisis nadrukkelijk afficheert met de slogan ‘Made in Holland’ dat het steeds meer orders krijgt van fabrikanten die kiezen voor Nederlandse toeleveranciers. Het bedrijf levert overigens ook onderdelen aan de NTS-Group.

Behoefte aan efficiency
Rolf Bos, Senior Manager Value Chain Transformation bij PwC, denkt dat het om een psychologische reactie op de crisis gaat en dat op termijn de behoefte aan efficiency weer de overhand krijgt. Bos raadt bedrijven aan te kijken wat het ze waard vinden om hun grootste risico’s te verkleinen. “Productie dichtbij huis of spreiding is duur. Net als voorraad. Maar alles over de wereld transporteren is ook duur.”

Bronnen: Supply Chain Magazine, FD

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres