Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Boete voor accukartel

Vier recyclingbedrijven hebben jarenlang in het geheim afspraken gemaakt over de inkoopprijzen van accu’s. Autoslopers in Nederland en enkele buurlanden hebben daardoor te weinig geld gekregen voor die tweedehands accu’s. Drie van de vier recyclingbedrijven hebben daarom een boete gekregen, meldt Financieel Dagblad.

De vier recyclingbedrijven bestaan uit het Amerikaanse Johnson Controls, het Belgische Campine, het Britse Eco-Bat Technologies en het Franse Recylex. De laatste drie hebben een boete gekregen van ruim 67 miljoen euro. Dit maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager bekend. Johnson Controls krijgt geen boete, omdat het bedrijf de zaak bij de Commissie onder de aandacht heeft gebracht.

Afspraken
De vier bedrijven hebben tussen 2009 en 2012 met elkaar afgestemd hoeveel ze bereid waren te betalen voor sloopaccu’s in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. Ook werden er afspraken gemaakt over de hoeveelheid accu’s die ze inkochten en werd er onderling informatie uitgewisseld over de vraagprijzen en de uiteindelijke betaalde prijzen.

Het weer
De bedrijven verhulde deze informatie door in e-mails, telefoongesprekken en sms’jes te praten over het weer. Prijzen werden bijvoorbeeld aangeduid als millimeters neerslag of temperaturen. De prijzen werden overigens laag gehouden, in plaats van hoog, wat het kartel ongebruikelijk maakt.

Toeslag
In de meeste kartelzaken is de basis voor een boete de omzet in de betrokken productcategorieën. In dit geval werden de prijzen gedrukt, in plaats van verhoogd. Vestager brengt daarom een toeslag van 10 procent in rekening. Dit moet het voordeel dat de bedrijven door de lage inkoopprijzen hadden, compenseren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres