Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

‘Blockchainkoffie’ Token wil transparantere koffieketen

Het afgelopen week gelanceerde koffiemerk Token wil blockchain inzetten om de koffieketen transparanter te maken voor consumenten. Het blockhainsysteem van initiatiefnemers Bext360, Moyee Coffee en Stichting FairChain laat zien wat iedereen in elke stap van de keten verdient. Zo willen zij Westerse koffiedrinkers direct verbinden met de gemeenschappen waarin de koffiebonen geteeld en gebrand worden.

Token noemt zichzelf het eerste volledig end-to-end blockchain koffienetwerk. In een persbericht stelt FairChain-oprichter Guido van Staveren dat door de koffieketen transparanter te maken “zowel consumenten als bedrijven inefficiënties kunnen identificeren en onnodige tussenschakels kunnen elimineren. Het bereidt ook de weg voor een eerlijker verdeling van de waarde door de hele keten.”

Leefbaar inkomen

Volgens Token hebben veel koffieboeren het moeilijk. Doordat ze amper hun productiekosten kunnen dekken komen milieukosten en sociale kosten al helemaal niet aan de orde. De initiatiefnemers willen daarom de koffieketen, nu vooral gedomineerd door giganten als Nespresso, ontwrichten. Van Staveren: “we hebben nu lang genoeg gepraat over een leefbaar inkomen voor boeren. Met onze eerste lading van 60.000 kilo, geproduceerd door kleine koffieboeren en blockchain-traceerbaar, willen we bewijzen dat een eerlijk verdeelde waardeketen mogelijk is.”

Tastbaar

Token hoopt blockchain tastbaar voor consumenten te maken door iedere zakje koffie te voorzien van een token, ter waarde van 50 eurocent. Consumenten kunnen vervolgens met deze token naar KrypC Technologies, een speciaal voor dit initiatief op blockchain gebouwd platform, waar ze meerdere mogelijkheden krijgen om het geld uit te geven. Ze kunnen investeren in henzelf (waarbij ze korting op de koffie krijgen), het merk Token, of de boerenfamilies die de koffie produceren.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres