Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Blockchain als geneesmiddel voor inefficiënte supply chains

“In mijn auto zitten tienduizend componenten. Stel dat Renault een terugroepactie start voor een van deze componenten, wie moeten zij dan benaderen? Op dit moment hebben zij geen idee waar die auto’s precies rondrijden. Bij een terugroepactie moeten ze via de importeur en dealer gaan onderzoeken wie de auto’s gekocht hebben. Vervolgens kunnen ze mogelijk via de RDW achterhalen wie de auto op dat moment in zijn bezit heeft. Maar misschien is het onderdeel al wel vervangen? Het is totaal gefragmenteerde informatie. Stel nu dat deze tienduizend componenten gedigitaliseerd zouden zijn. Als je dan een terugroepactie hebt, kun je met een druk op de knop precies zien welke auto’s je echt moet terugroepen. Renault is één van de partijen die hier een proof of concept mee heeft gedaan. Dit zijn interessante toekomstvisies, waar volop mee geëxperimenteerd wordt.”

Dat vertelt Dennis de Vries, Lead of KPMG Ledger Services in Nederland, aan InkopersCafe.nl. In 2014 heeft hij de mogelijkheden van blockchain onderzocht voor ING en vanaf 2015 heeft hij deze kennis verder ingezet bij KPMG. Momenteel leidt hij een blockchain consultancy team en voert hij verschillende blockchain-experimenten uit.

Inefficiënte wereld
“Een hele simpele vraag die de Bitcoin-blockchain in eerste instantie bij mij opriep, was: Waarom hebben we de wereld in hemelsnaam zo ingericht? Iedereen is in de jaren 70 zijn eigen organisatie gaan automatiseren, zonder dat samen te doen met ketenpartners. Wat de Bitcoin briljant laat zien, is dat je met de techniek van vandaag een overkoepelend IT-systeem kan creëren voor de hele waardeketen. Cryptocurrency is een inspiratiebron, waarvan het blockchain-principe op allerlei processen toegepast kan worden. Daardoor kan een groot stuk inefficiëntie in de keten verholpen worden”, stelt De Vries.

Smart pallets
“Een partij waar we nu mee in gesprek zijn, is een leverancier van smart pallets. In deze pallets zit een RFID-chip. Deze kan onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en g-krachten bijhouden die hebben plaatsgevonden op het product. De chip kan je vervolgens ook koppelen aan producten door middel van de barcode en vervolgens ook aan de vrachtwagen of het schip waarop de goederen vervoerd worden. Door deze gegevens op de blockchain te bewaren, kan niemand deze zomaar aanpassen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld aan Royal Flora Holland bewijzen dat de bloemen nooit kouder zijn geweest dan 20 graden en dat er geen grote g-krachten op hebben plaatsgevonden. Of als jij een pakje babyvoeding uit de winkel haalt en deze blijkt bedorven te zijn, dan kan het bedrijf exact terughalen waar dat ene pakje precies vandaan komt, in welke vrachtwagen deze gezeten heeft en waar het mis is gegaan.”

Interessante problemen
“Hoewel blockchain voor de meeste sectoren veel kan betekenen, zijn er ook nog interessante problemen te tackelen. Denk bijvoorbeeld aan het transport van varkensvlees van China naar Amerika. Als je varkensvlees wilt volgen, wat ga je dan in de blockchain zetten? Hoe maak je zo’n varken digitaal? Is het de oorlel waar een barcode op zit of ga je op stukken van het varken een barcode stoppen? Hoe doe je dit op een veilige manier? Dat is nog een groot vraagstuk.”

Wie verdient er geld aan?
“Daarnaast spelen er ook nog dilemma’s aan de businesscase-kant. Blockchain gaat over het creëren van open platforms, waarin we met zijn allen samenwerken. Maar hoe krijg je zo’n platform draaiend en wie verdient daar geld aan? Dit creëert een hele nieuwe werkelijkheid. Ik gaf laatst een presentatie voor het Verbond van Verzekeraars. Ik vroeg aan ongeveer 50 verzekeraars in de zaal: Waarom hebben jullie allemaal een eigen afhandelingssysteem voor claims? Waarom is er niet gewoon één afhandelingssysteem voor de hele Nederlandse markt? Deze manier van denken past momenteel nog niet altijd in de gedachtegang van bedrijven.”

Samen grootboek inrichten
Hoewel er nog verschillende digitale en mentale hordes te nemen zijn, is de denkrichting volgens De Vries zonneklaar. “De situatie waar we nu in beland zijn, is onhoudbaar. Het is zo ongelofelijk inefficiënt dat elke partij nu zijn eigen stukje van de waardeketen inricht. Het heeft daarom ook geen zin om als individueel bedrijf te gaan experimenteren met de blockchain. Het hele effect van de blockchain is dat je een gedeeld grootboek inricht voor meerdere partijen uit je waardeketen. Je moet samen met anderen spelen om standaardisering te bereiken.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres