Magnifying glass Close

Bezorgers PostNL dreigen met Sinterklaas-staking

Sinterklaaspakketjes komen dit jaar wellicht pas na 5 december aan. Nu de onderhandelingen tussen PostNL en haar onderaannemers zijn stukgelopen, dreigen de pakketbezorgers met stakingen tijdens de decemberdrukte. Zij protesteren onder meer tegen het feit dat hun tarieven niet stijgen, terwijl de pakketvolumes wel toenemen. Ondernemers zouden daardoor moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.

Namens de belangenvereniging voor postbedrijven (BVPD) zat directeur Willem Snel aan tafel met PostNL. Hij stelt tegenover de NOS dat beide partijen amper dichter bij elkaar kwamen en dat het eindaanbod van PostNL unaniem door zijn achterban werd verworpen. Volgens Snel is de ‘race to the bottom’ van de pakketreuzen “slecht voor de werknemers, slecht voor de zelfstandige pakketondernemers en slecht voor de consumenten.”

Leegloop
Volgens Supply Chain Magazine heeft Snel eerder laten weten dat pakketbezorgers die zich aan de cao houden langzaam leeglopen. Tegelijkertijd heeft onderzoek van vakbond FNV aangetoond dat een groot deel van de pakketbezorgers zich helemaal niet aan de cao houden. Zij erkennen dat maar leggen de schuld bij de opdrachtgever, PostNL. Haar tarieven voor onderaannemers zouden een goede bedrijfsvoering onmogelijk maken.

Concurrerende tarieven
PostNL, dat met afstand de grootste opdrachtgever in de branche is, laat zelf weten reële en concurrerende tarieven te hanteren. Zij benadrukt daarnaast dat in de afgelopen 2,5 jaar haar tariefmodel voor ondernemers 14% is gestegen. Ondertussen worden haar doelstellingen steeds ambitieuzer. Zo wil het in 2030 alle post en pakketten in de Benelux klimaatneutraal bezorgen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres