Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Betonakkoord moet keten verduurzamen

47 partijen hebben deze week, onder leiding van MVO Nederland, het betonakkoord ondertekend. Daarin is onder meer afgesproken om de keten transparanter te maken, de vraag naar groen beton te laten stijgen door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen en om in 2030 100% van het betonafval te hergebruiken.

Het akkoord is ondertekend door opdrachtgevers (onder meer Rijkswaterstaat en ProRail), bouwondernemingen (BAM, VolkerWessels) en producenten (Cementbow, VBI). Daarnaast doen ook vier ministeries – Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken, en Landbouw – mee aan het akkoord.

Grote stappen
Maria van der Heijden, directeur van MVO-Nederland, stelt in een persbericht dat de sector met het betonakkoord bouwt aan een duurzamere leefomgeving. “Zulke grote stappen kunnen alleen in een nationaal ketenakkoord als dit, waarin publieke en private partijen elkaar stimuleren en uitdagen om dingen beter te doen, slimmer te werken en samen te groeien.”

Symbolisch
Toch zijn er ook twijfels over het akkoord, zo meldt Trouw. Vorig jaar liet brancheorganisatie Cement- en Betoncentrum, inmiddels omgedoopt tot Het Betonhuis – weten het conceptakkoord te ambitieus en symbolisch te vinden. De organisatie behoort nu dan ook niet tot de ondertekenaars.

Vliegas
Een ander probleem is dat het lastig is om een duurzame oplossing te vinden voor cement, de grootste vervuiler in beton. Volgens Trouw is vliegas tot nu toe het beste alternatief gebleken, maar dat is een restproduct van kolencentrales. Nu duurzame energiebronnen steeds meer kolencentrales vervangen is er echter ook minder vliegas beschikbaar.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres