Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Beperk de gevolgen van de coronacrisis voor je toeleveringsketen

De supply chain ontkomt niet aan de gevolgen van het coronavirus. Met slimme logistieke en supply-chain-oplossingen kun je echter veel doen om de gevolgen te verminderen en de financiële gevolgen te beperken. Dit stelt Albert van Roekel, director solutions consultancy EMEA bij logistiek softwarebedrijf Descartes, op het mediaplatform Emerce.

Volgens Van Roekel is allereerst social distancing belangrijk. De uitdaging is om het logistieke proces zo aan te passen dat dat kan. Een oplossing is bijvoorbeeld het vervangen van handtekeningen door foto’s. Klanten zetten standaard een handtekening op het apparaat van de chauffeur als bewijs voor aflevering. Afstand is dan lastig. Dit kan worden opgelost als de chauffeur op zijn apparaat een foto invoert van de klant als vervanging van de handtekening. Een andere oplossing is papierloos werken. Dit voorkomt dat het coronavirus via papier wordt overgedragen. Een derde voorbeeld van een oplossing is het automatiseren van het aankomstproces. Met realtime tracking op basis van GPS weet je wanneer een chauffeur aankomt. Deze hoeft dan niet langer uit te stappen om een seintje te geven, zodat ook hierdoor interactie met anderen wordt beperkt. Bovendien weet de klant zo vooraf hoe laat hij een levering kan verwachten, zodat hij alvast de nodige voorbereidingen kan treffen. Dit maakt de stoptijd van de chauffeur korter.

Nieuwe leveranciers
Verder adviseert Van Roekel onder andere om inkoopstrategieën te optimaliseren. Veel bedrijven zien nu hun zwakke punten in hun inkoopstrategie. Ze willen meer diversiteit aanbrengen in hun bevoorradingsnetwerk. Het is alleen de vraag waar ze nieuwe leveranciers vinden. Dat zou kunnen via een systeem waarbij verzendgegevens van over de hele wereld worden gebruikt voor het in kaart brengen van wereldwijde handelsstromen en vinden van nieuwe partners. Dit geeft inzicht in alle leveranciers die bepaalde grondstoffen leveren in bepaalde regio’s. Het gaat deels om openbare data die bedrijven kunnen gebruiken om nieuwe partners te vinden.

Bron: Emerce

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres