Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Belgische Bpost wil PostNL overnemen

Het Belgische Bpost wil PostNL voor ruim 2,5 miljard euro overnemen. Een van de redenen om het postbedrijf over te nemen is de efficiencyslag in inkoop, zoals bij IT, het bouwen van online-diensten en bij de inkoop van vrachtwagens. PostNL stelt zich volgens het FD afhoudend op en geeft aan vertrouwen te hebben in de zelfstandige strategie.

Bpost verwacht een consolidatieslag onder Europese postbedrijven. Als PostNL en Bpost samengaan, ontstaat het vierde postbedrijf in Europa met een omzet van 6 miljard. Er is weinig overlap tussen Bpost en PostNL, daardoor zullen de kostenvoordelen, los van de inkoop, beperkt zijn.

Staatsbedrijf
De Belgische overheid heeft nu een belang van 51 procent in Bpost. Als de overname van PostNL doorgaat, dan daalt dit naar 40,3 procent. Door de overname verandert Bpost van een staatsbedrijf naar een commerciële partij. Als grootste aandeelhouder zal de Belgische staat echter wel nog steeds invloed uitoefenen bij het nieuwe postbedrijf.

Reactie vanuit Den Haag
Premier Mark Rutte heeft zich kritisch uitgelaten over het overnamebod. Hij geeft aan het vreemd te vinden dat een staatsbedrijf een privaatbedrijf wil overnemen. Minister Henk Kamp noemt de overname van PostNL door een staatsbedrijf ‘een stap terug’, nadat het Nederlandse postbedrijf in de jaren negentig is geprivatiseerd. De Nederlandse overheid kan echter weinig doen om de overname door de Belgen te blokkeren.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres