Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Belastingvoordeel voor duurzame ondernemers

Ondernemers kunnen rekenen op fiscaal voordeel als ze investeren in bijvoorbeeld elektrische bussen, duurzame gebouwen of efficiënter omgaan met grondstoffen. Dit kan via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Er is dit jaar 137 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers die duurzaam willen investeren, meldt Duurzaam Nieuws.

In de Milieulijst 2017 staan een aantal technieken waarin bedrijven kunnen investeren. Daarmee kunnen ze tot 36 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. De nieuwe Milieulijst biedt belastingvoordeel voor bijvoorbeeld duurzame gebouwen en innovatieve afwerkingstechnieken.

Doel
De Milieulijst omschrijft niet alleen de techniek zelf, maar in sommige gevallen wordt ook het doel van de investering beschreven. De regelingen MIA en Vamil ondersteunen daarmee ondernemers in bijvoorbeeld het nastreven van circulair ondernemen. Efficiënter omgaan met grondstoffen, het vervangen van schadelijke productiemethoden en het terugbrengen van afval tot grondstoffen zijn hier voorbeelden van.

Nieuw
Een nieuw punt op de lijst zijn elektrische bussen. Het voordeel voor elektrische bestelwagens is in 2017 hoger dan in 2016. Andere nieuwe punten zijn gesloten koelsystemen met CO2 als koelmiddel en stille opleggers met een hermetisch gesloten koelsysteem. Daarnaast stelt MIA/Vamil strengere geluidsnormen aan stille vrachtwagens. De voorwaarden voor mobiele machines zoals landbouwvoertuigen zijn ook strenger geworden, zowel op het gebied van geluid als emissie.

Afvalverwerking
De Milieulijst bevat daarnaast enkele nieuwe technieken voor het verwerken van afval. Hiervoor komen producten als bioplastics van gecertificeerde grondstoffen, duurzaam beton en milieuvriendelijke dakbedekking in aanmerking. MIA/Vamil neemt daarmee een voorschot op het nieuwe Landelijk Afvalbeheersplan.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres