Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bedrijvigheid Europa bereikt hoogste punt in zes jaar

De bedrijvigheid in Europa heeft het hoogste punt in zes jaar tijd bereikt. Dit blijkt uit de maandelijkse enquête onder inkoopmanagers van het onderzoeksbureau IHS Markit. De aantrekkende industrie leidt wel tot meer inflatie, meldt Financieel Dagblad.

De inkoopmanagersindex in Europa is met 1,6 punten gestegen naar 56,0. Dit niveau is voor het laatst gezien in april 2011. Zowel in de dienstensector als in de verwerkende industrie gaat het goed. IHS Markit schat dat de economie van de eurozone over het eerste kwartaal een groei van 0,6 procent kan maken, als de industrie op dit niveau blijft.

Inflatie
De aantrekkende bedrijvigheid zorgt wel voor een inflatoire druk. Sinds mei 2011 zijn de prijzen aan de inkoopkant met een rap tempo toegenomen. Vooral de industrie merkt dit. Grondstoffen op de internationale markten zijn duurder. Aanbieders zien meer mogelijkheden om de prijzen te verhogen. Ook de levertijden worden steeds langer.

Verkoopprijzen
De verkoopprijzen stijgen ook, maar niet zo hard als de inkoopprijzen. Bedrijven zullen daarom waarschijnlijk last blijven houden van margedruk. De vraag is hoe lang het nog duurt voordat de oplopende prijzen tot uitdrukking komen in de kerninflatie. Op dit moment is daarvan nog geen sprake.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres