Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bedrijven ‘stagneren’ vooral in duurzaamheid van de toeleveringsketen

Bedrijven uit de hele wereld blijven ‘grotendeels stagneren’ in hun inspanningen om de duurzaamheid van de toeleveringsketen te verbeteren, zo blijkt uit het jaarlijkse Global CSR Risk and Performance Index van EcoVadis.

Het onderzoek toonde aan dat duurzaamheid en risicoscores de afgelopen drie jaar consistent zijn gebleven, maar duurzaam inkopen blijft het thema met de laagste score. Pierre-Francois Thaler, co-CEO van EcoVadis verteld op Supply Management: “Hoewel we elke jaar lichte verbeteringen zien bij de meeste thema’s, en veel belangrijke publieke beloften, toont de analyse van dit jaar aan dat bedrijven vooral stagneren rond de duurzaamheid van de toeleveringsketen. Met de meeste wereldwijde ondernemingen die 50 tot 70% van de omzet in de toeleveringsketen uitgeven, is dit de meest natuurlijke en effectieve basis voor het aansturen van de structurele verandering die deze verbintenissen moeten creëren.”

Dringende behoefte aan samenwerking

Volgens EcoVadis is er een dringende behoefte aan samenwerkingen tussen organisaties en toeleveringsketen om zo de risico’s bloot te leggen. “Wanneer het onbeheerd wordt achtergelaten, kunnen de diepste lagen van de toeleveringsketen organisaties, mensen en de samenleving blootstellen aan ernstige problemen, zoals gevaarlijke arbeidsomstandigheden, milieuverspilling en meer”, zei het bedrijf. Thaler zei: “Er moet een bewuste inspanning worden geleverd om de zichtbaarheid, transparantie en samenwerking van de toeleveringsketen te verbeteren – met een focus op risico-identificatie en verbetering. Inkoopleiders hebben een enorme macht om veranderingen aan te wakkeren, de bloostelling te verminderen en de wijzerplaat op bedrijfsdoel en verantwoordelijkheid te bewegen.”

Onderzoek EcoVadis

EcoVadis, dat beoordelingen geeft voor bedrijfsduurzaamheid, evalueerde gegevens van 30.000 bedrijven wereldwijd tussen 2016 en 2018 op basis van 21 CSR-criteria voor vier thema’s: milieu, arbeidspraktijken en mensenrechten, bedrijfsethiek en duurzaam inkopen. Scores variëren van nul tot 100, waarbij minder dan 25 een hoog risico vertegenwoordigt, 25-44 gemiddeld risico, 45 en hoger ‘betrokken’ en boven 65 ‘geavanceerd tot uitstekend’. De helft (50,7%) van de bedrijven scoorde 45 of hoger in 2018, vergeleken met 49,2% in 2017 en 50,5% in 2016.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres