Magnifying glass Close

Bedrijven snijden in leveranciersbestand

Ondernemingen verwachten hun leveranciersbestand de komende jaren drastisch terug te brengen. Deze reductie kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan de helft van het totale aantal.

Deze conclusie komt naar voren uit een internationaal onderzoek dat KPMG onder bijna 200 bestuurders van productiebedrijven heeft uitgevoerd. Ondernemers zouden last hebben van hoge kosten en zich momenteel beperkt voelen in de relatie met hun toeleverancier. Door van een flink aantal partners afscheid te nemen hopen zij hun financiële zorgen te verlichten. Een hechtere en langdurige samenwerking met overige partijen brengt de prijs van producten omlaag en drukt het totale kostenplaatje.

Uitbesteding 

De hoge lasten vormen voor een aantal bedrijven bovendien aanleiding om hun productie uit te besteden in het buitenland. Hierbij kiezen zij steeds vaker voor bloeiende economieën als China en India. Volgens Tom van der Heijden, namens KPMG betrokken bij het onderzoek, wordt ook Afrika in de toekomst steeds aantrekkelijker voor ondernemers. ‘Men heeft daar een omvangrijk werkkapitaal en relatief beperkte loonkosten. Verder beschikt het continent over alle noodzakelijke grondstoffen.’ Veel bedrijven denken de aandacht in de toekomst alleen nog maar sterker naar de opkomende industrieën te zullen verleggen.

Kostenpost

In westerse landen staat de product als gevolg van de recessie onder druk. Van der Heijden: ‘In essentie is supply chain management het inkopen en verspreiden van noodzakelijke producten tegen de laagst mogelijke kosten. In de huidige economische tijd wordt echter meer nadruk gelegd op "waar voor je geld". Bijna zeventig procent van de bedrijven ervaart de supply chain vooral als een kostenpost. Het gebrek aan financiële zekerheid is een gemeenschappelijk pijnpunt.’

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres