Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bedrijven mijden risico in toeleveringsketens

Europese bedrijven kopen steeds minder in bij leveranciers uit risicovolle landen. Deze trend wordt gedreven door de fabriekssector waar in het laatste kwartaal van 2018 25% minder ‘risicovolle’ transacties te noteren vielen dan een jaar eerder. Ook in de finance en retail is echter een milde daling te zien. Dat blijkt uit het Global Supply Chain Risk Report, gepubliceerd door de Cranfield School of Management.

Uit het rapport blijkt dat bedrijven mogelijk risico’s mijden, omdat ze zich steeds afhankelijker voelen van hun leveranciers. Dat geldt in het bijzonder voor de retail industrie, waar 89% van de leveranciersrelaties als ‘van kritisch belang’ worden gekenmerkt. In de bouwsector wordt 80% van de relaties zo gekarakteriseerd, wat een stijging van 40% ten opzichte van een jaar eerder betekent.

Consolidatie
De voorzichtigheid met betrekking tot hun leveranciers zou volgens de onderzoekers te maken kunnen hebben met regeringsbeleid dat binnenlandse toeleveringsketens onder druk zet. En het feit dat de bouwsector zich steeds afhankelijker voelt van haar leveranciers zou mogelijk te wijten zijn aan de toegenomen consolidatiedrang in de industrie.

Lagelonenlanden
De onderzoekers vinden het voorts opvallend dat de fabriekssector zoveel minder inkoopt uit risicovolle landen. Dat is immers traditioneel gezien de sector die risico het minst schuwt. Volgens het rapport komt dit vooral doordat bedrijven steeds minder bereid zijn om zaken uit te besteden aan lagelonenlanden.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres