Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bedrijven betaalden nog nooit zo snel

Bedrijven hebben hun openstaande rekeningen nog nooit zo snel betaald. Gemiddeld betalen bedrijven hun rekeningen aan toeleveranciers binnen 42 dagen. In 2003 was dat nog 51 dagen. Dat blijkt uit cijfers van Graydon, dat het betalingsgedrag sinds 2002 bijhoudt.

De verbetering van het betalingsgedrag is opvallend, omdat MKB- Nederland onlangs dreigde een zwarte lijst te gaan opstellen van laatbetalers. Late betalingen brengen gezonde bedrijven in de problemen, aldus de belangenorganisatie. Ook gaf Strukton begin deze week aan zich zorgen te maken over het betalingsgedrag van Nederlandse opdrachtgevers.

Kasbeheer op orde
Volgens Graydon betalen bedrijven sneller, omdat ze hun kasbeheer steeds beter op orde hebben. Bijna alle bedrijven letten scherper op het betalingsgedrag van klanten. Hierdoor wordt de gemiddelde rekening sneller voldaan. Volgens MKB-Nederland zijn er ondanks de verbeteringen nog altijd veel laatbetalers. Sommige leveranciers moeten namelijk wel negentig dagen op hun betaling wachten.

Overheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat het betalingsgedrag van de overheid sterk uiteenloopt. Ministeries, provincies en gemeenten betalen veel sneller dan nutsbedrijven. Elektriciteits- en waterbedrijven betalen gemiddeld pas na 56 dagen. Voor ministeries en gemeenten is dat 36 dagen.

Betaalme.nu
Enkele grote bedrijven, zoals Heineken en Jumbo, zijn met subsidie van het ministerie van Economische Zaken een initiatief begonnen om met name hun betalingen aan kleine bedrijven te verbeteren. In het initiatief, Betaalme.nu genaamd, beloven de bedrijven binnen dertig dagen te gaan betalen.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 23 februari 2016 17:32 uur

Zou je als leverancier ook subsidie kunnen krijgen om op tijd te kunnen gaan leveren?

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres