Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bedrijfsleven koopt volop grijze stroom in

Energieleveranciers verschuiven vervuilende stroom van de particuliere markt naar de zakelijke markt. Daardoor loopt de vergroening van de Nederlandse markt achter. Zo stelt een onderzoek naar het Nederlandse energieaanbod, gezamenlijk uitgevoerd door Natuur & Milieu, Consumentenbond, WISE en Greenpeace.

Het onderzoek stelt dat aan de consumentenkant het energieaanbod steeds duurzamer wordt, maar dat vooral bedrijven, scholen en ziekenhuizen nog altijd volop grijze stroom inkopen. Dat gebeurt volgens het onderzoek bovendien buiten het zicht van consumenten, die zouden worden “verleid met reclamespotjes vol natuur, groene weiden, windmolens en zonnepanelen.”

Misleiding
Casper Schrijver, woordvoerder van Natuur en Milieu, stelt in het Algemeen Dagblad (AD) dat consumenten zo misleid worden door de energieleveranciers. Zij krijgen volgens hem het beeld dat zij een duurzame bijdrage leveren door bij ‘groene’ leveranciers klant te zijn, terwijl in werkelijkheid deze bedrijven aan de zakelijke markt vooral stroom uit fossiele bronnen leveren.

Eisen
In Nederland wordt 13,8% van de elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Daarmee lopen we achter op de EU, waar het gemiddelde 17% is. Volgens het onderzoek kan de verduurzaming van de energiemarkt alleen een vlucht nemen wanneer zakelijke inkopers meer groene eisen gaan stellen aan hun energieleveranciers.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres