Magnifying glass Close

BAM scoort het hoogst op circulair ondernemen

Bouwbedrijf BAM komt als beste uit de bus op het gebied van circulair ondernemen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder 52 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven naar afvalvermindering.

De VBDO is vooral positief over de innovaties die BAM heeft doorgevoerd. Een voorbeeld daarvan is het ‘Laag Energie Asfalt Beton’. Dit asfalt heeft een lagere productietemperatuur dan conventioneel asfalt. Dit levert een CO-reductie op van 30 procent en vermindert het energieverbruik met 30 tot 40 procent. Daarnaast steekt het bouwbedrijf veel energie in overleg met opdrachtgevers, partners en leveranciers over de recyclebaarheid van bouwmaterialen en -constructies. Dat schrijft Duurzaam Ondernemen.

Strategie
Naast BAM, scoren ook DSM en Philips hoog. Verder blijkt uit het onderzoek dat 52 procent van de onderzochte bedrijven aspecten van circulair ondernemen in hun strategie heeft opgenomen en 48 procent specifieke doelen heeft gesteld op dat gebied.

Toch valt er nog veel te verbeteren, vindt de VBDO. Bij een deel van de onderzochte ondernemingen moeten er nog duidelijke ambities op het gebied van circulair ondernemen opgesteld worden. Daarnaast kunnen beursgenoteerde ondernemingen hun producten slimmer ontwerpen, zodat de onderdelen beter kunnen worden hergebruikt. Ondernemingen zouden meer tijd moeten stoppen in het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen, waarbij producten niet langer worden verkocht maar ‘uitgeleend’. Tot slot spoort de VBDO ondernemingen aan om samen te werken met leveranciers, klanten en medewerkers om hun circulaire prestaties te verbeteren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres