Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aziatische technologiebedrijven slecht in onderzoek conflictmineralen

Spelcomputerfabrikant Nintendo komt als slechtste uit de bus in een onderzoek naar gebruik van conflictmineralen onder grote technologiebedrijven. Intel let het meest op de herkomst van grondstoffen in haar chips en processoren.

Enough Project, een activistische organisatie die kritisch is op de rol van Westerse overheden en bedrijven in Afrikaanse conflicthaarden, heef een ranglijst uitgebracht van grote technologiebedrijven die de meeste moeite doen het gebruik van zogenaamde ‘conflictmineralen’ te voorkomen. Conflictmineralen zijn onder meer tantalum, tin en wolfraam. Veel van deze grondstoffen worden onder erbarmelijke omstandigheden gewonnen in Congo, waar diverse rebellengroeperingen vechten om controle van de mijnen.

Opvallende notering Apple
Om consumenten bewuster te maken van hun aankoopgedrag, begon Enough Project vorig jaar met het publiceren van de Conflict Minerals Company Rankings. Fabrikanten die het afgelopen jaar de meeste energie staken in een vermindering van het gebruik van conflictmineralen zijn Intel, HP en Philips. Ook Apple komt nog in de top-10 voor en kan op een positief oordeel rekenen. Opvallend, want dit bedrijf kwam het afgelopen jaar juist uitgesproken negatief in het nieuws doordat het nauwelijks oog had voor de slechte arbeidsomstandigheden bij een Chinese toeleverancier.

Nintendo hekkensluiter
Opvallend is dat vooral Aziatische bedrijven zeer slecht scoren in de lijst. Het bedrijf dat zich het minst bekommert om de herkomst van conflictmineralen is de Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo. Het bedrijf heeft geen enkele bekende poging gedaan tot een audit of tracing van de supply chain. In de vorige editie van de lijst was Nintendo ook al hekkensluiter. Executives van HTC (Taiwan), Sharp, Nikon en Canon (allen uit Japan) mogen zich eveneens achter de oren krabben bij het zien van de lage positie van hun werkgever op ranglijst. Volgens Enough Project hebben deze fabrikanten nauwelijks hun verantwoordelijkheid genomen om de omstandigheden bij het winnen van conflictmineralen te verbeteren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres