Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Australië verwacht lage prijs ijzererts

De prijzen voor metalen zoals zink en koper stijgen flink, maar Australië, de grootste exporteur van ijzererts, ziet het dit jaar somber in voor de prijzen. De Australische overheid denkt dat de prijs van ijzererts dit jaar rond de 50 dollar per ton uitkomt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Vorig jaar kostte een ton ijzererts nog gemiddeld rond de 70 dollar. De prijs had wel uitschieters naar 95 dollar per ton, maar ook naar de 50 dollar per ton. Op dit moment kost een ton ijzererts ongeveer 77 dollar, maar de Australische overheid denkt dat deze prijs komend jaar onder druk komt te staan vanwege een tegenvallende vraag uit China. 

China
China is de grootste verbruiker van de grondstof voor metaal, maar kampt al langere tijd met overcapaciteit. Daarnaast draaien de smelterijen in China op vervuilende steenkool. De Chinese overheid probeert de milieuvervuiling in het land terug te dringen. Casper Burgering, econoom bij ABN Amro, denkt dat dit uiteindelijk zal leiden tot consolidatie in de Chinese staalsector. Dit zorgt voor minder capaciteit, wat weer resulteert in minder vraag naar ijzererts.

Schommelen
De prijs voor ijzererts was vorig jaar ook al flink aan het schommelen. Australië en Burgering verwachten dat ook in 2018 de prijs flink op en neer zal gaan. De onzekerheid over het de situatie in China speelt daarbij een rol, maar volgens Burgering is ook andere invloed op de prijs. Tot 2010 werd het meeste ijzererts op basis van termijncontracten verhandeld, maar staalproducenten, die steeds flexibeler willen inkopen, hebben steeds meer baat bij spotprijzen. De ijzerertsprijs kan dus van dag tot dag verschillen. 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres