Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Auping streeft naar circulaire keten

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 1,2 miljoen matrassen als grofvuil aangeboden. Dat is een stapel die zo hoog is als duizend maal de Eiffeltoren. Het grootste deel verdwijnt in de verbrandingsoven. Koninklijke Auping bv wil dit anders doen en heeft een Take Back System geïntroduceerd. Daarmee garandeert Auping maximale recycling van oude matrassen. Dat voorbeeld halen Minister Kamp van Economische Zaken en Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan in het Rijksbrede programma Circulaire Economie.

Auping is een voorloper als het gaat om duurzaamheid. Dit is diep ingebed in de organisatie en ook bij inkoop wordt dit als een hoofddoelstelling gezien. Dit brengt echter de nodige struikelblokken met zich mee. “Nederland begint pas net met circulariteit. Mensen denken: ‘Je haalt een product terug, haalt het uit elkaar en daarvan maak je weer een nieuw product.’ Zo makkelijk gaat het helaas niet”, vertelt Luc Kikkert, Procurement Manager bij Auping.

Take Back System
“Oké, door het Take Back System halen we nu producten terug. Wat gebeurt er daarna mee? Wat gebeurt er met de reststromen die daaruit ontstaan? Dat zijn uitdagingen waar we nu voor staan”, vervolgt Kikkert. De inkoopmanager is al begonnen met het stellen van vragen aan leveranciers. “Wat als ik de veren teruggeef die in de matrassen zitten? Dan krijg ik van de fabrikant in eerste instantie het antwoord: ‘Meneer Kikkert, u begrijpt het niet. Komt u eens even naar ons machinepark kijken.’ Daar aangekomen zie ik een prachtig geautomatiseerd machinepark om van staaldraad een veer te maken, die in een pocket te stoppen en te verlijmen, zodat er een compleet spiraal ontstaat. In dat concept past het terugnemen van veren inderdaad niet. Dat betekent echter dat de leverancier over zijn hele bedrijfsconcept na moet gaan denken. Daar vinden we zo langzamerhand wel gehoor in.”

Bedden leasen
“Waar we mee bezig zijn, is een lange reis. Er moet namelijk een hele keten om. Het liefste zouden we naar een leaseconcept toe willen. Dat is een van de manieren om je eigen product in handen te houden. Op het moment dat mensen betalen voor gebruik in plaats van voor bezit, behoud ik de grondstoffen en kan ik de afvalstroom ook beter regisseren.” Kikkert laat doorschemeren dat leasepartijen nog niet staan te springen om dit idee. “Het is nieuw en leasepartijen zijn meestal gelieerd aan banken. Die zijn wars van risico’s. Ik heb het gevoel dat ze op dit moment allemaal op elkaar aan het wachten zijn. Wie neemt de eerste stap? Wat voor model ontstaat er dan? Hoe veilig is dat? Het is geen onwillendheid, maar men loopt tegen de eigen organisatie aan of tegen andere beperkingen. Die moeten eerst opgelost worden, voordat we stappen kunnen zetten.”

Internationale obstakels
Kikkert loopt ook tegen internationale obstakels aan bij het beantwoorden van circulaire vraagstukken. In Frankrijk wordt een gerecycled product bijvoorbeeld gesubsidieerd. “Hierdoor haalt iedereen het in Frankrijk en blijven wij met het product zitten. Als klein bedrijf kun je dit niet oplossen. Dat kun je alleen als je samen gaat werken met partijen. Zo bespreken we dit bijvoorbeeld met toeleveranciers, de centrale meubelbranche en zitten we bij het ministerie aan tafel. De overheid stelt dat Nederland in 2050 circulair moet zijn. Wij willen hier graag aan bijdragen, maar lopen tegen best wel wat muren op. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat die doelstelling wordt behaald?”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

Marco van Aalst 9 november 2016 14:22 uur

Mooi om te lezen dat Koninklijke Auping bezig is met het sluiten van de keten! Wat volgens mij vooral belangrijk is in deze casus, is de ontwerpfase van de matrassen. Juist om circulariteit mogelijk te maken moet het product zo ontwikkeld worden dat het gemakkelijk en herbruikbaar uit elkaar gehaald kan worden. Dit betekend in de basis dat het matras modulair ontworpen moet worden. Men moet afstappen van lijmen en andere vormen van permanente verbindingen. Zodra dit bereikt is kunnen alle typen schuim, veren en dergelijke veel beter worden gescheiden. Dit resulteert weer in een veel hoogwaardiger gerecycled product, iets wat weer van méér waarde is voor de gehele matrassenbranche, en misschien wel andere industrieën. Zodoende wordt het recyclen van matrassen een winstgevende onderneming, wat meer partijen uitnodigt. Lease is slechts een tijdelijke optie om de cirkel te sluiten, op deze manier houdt je grip op de retour stroom. Alternatief kan er een 'cashback' worden gegeven op oude Auping matrassen. Het nadeel hiervan is dat de matrassen niet meer op de tweedehandsmarkt komen en een tweede leven is nog veel duurzamer dan recycling. Op den duur moet de oplossing van Koninklijke Auping een marktstandaard worden, zodat alle 1.200.000 matrassen op dezelfde, gemakkelijke, manier kunnen worden hergebruikt. De win-win-win (3Ps) situatie kan dus beginnen bij de R&D afdeling van Koninklijke Auping. De R&D afdeling kan natuurlijk ondersteunt worden door een inkoopafdeling die de nieuwste ontwikkelingen in de markt naar zich toe trekt. Een mooie ambitie, veel succes met pionieren!

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres