Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Argentinië straks wereldleider in lithiumproductie

Mauricio Macri, de president van Argentinië, maakt zich klaar om van Argentinië de wereldleider in lithiumproductie te maken. Er blijkt namelijk meer lithium in de Argentijnse grond zitten dan werd gedacht. Op dit moment is buurland Chili nog marktleider. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Lithium is een chemisch element dat nodig is voor batterijen van onder andere mobiele telefoons en elektrische auto’s. Op dit moment telt Argentinië twee bedrijven die lithium produceren, wat goed is voor 16 procent van de wereldwijde productie. Maar de verwachting is dat dit aandeel gaat stijgen. Er blijkt namelijk meer lithium in de Argentijnse bodem te zitten dan aanvankelijk werd gedacht. Zo ging men er in 2015 vanuit dat Argentinië 6,5 procent van de wereldwijde reserves bevatte. Die schatting ligt nu op 13,8 procent.

Vraag stijgt
Mede door de stijgende populariteit van elektrische auto’s stijgt de vraag naar lithium. Iets wat het Engelse blad The Economist al verwachtte. Zo voorspelt The Economist dat de vraag naar lithium in 2025 is verdrievoudigd. Ook Tom Schneberger, onderdirecteur van FMC, gaf aan de productie in de Argentijnse provincie Catamarca in 2019 te verdubbelen. Naast de stijging van het lithiumaanbod, was ook de duidelijke regels die president Macri opstelt voor de lithiumproductie een reden voor Schneberger om de productie te verdubbelen.

Lithiumdriehoek
De grootste Argentijnse lithiumvoorraden zitten in de hooggelegen zoutvlaktes van de provincies Jujuy, Salta en Catamarca, in het noordwesten van Argentinië. Zeker 48 van de 53 exploratie- en studieprojecten bevinden zich daar. Deze projecten liggen in de zogenoemde lithiumdriehoek, waar ook marktleider Chili toebehoort. De laatste jaren hebben verschillende wetenschappelijke rapporten al geconcludeerd dat ongeveer de helft van de wereldwijde voorraad aan lithium in de lithiumdriehoek te vinden is.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres