Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Apple zet in op grote kobaltcontracten om levering veilig te stellen

Apple is in gesprek met kobaltproducenten om het metaal in grote hoeveelheden in te slaan. Hiermee wil de techreus de levering veiligstellen, nu de grondstof steeds duurder en schaarser wordt vanwege groeiende belangstelling voor elektrische auto’s. Apple wil contracten sluiten om de afname van duizenden tonnen kobalt per jaar veilig te stellen, voor een periode van vijf jaar of langer. De iPhone maker is een van ‘s werelds grootste gebruikers van Kobalt voor de batterijen van de gadgets. Dat schrijft Bloomberg.

Kobalt is een essentieel ingrediënt in lithium-ionbatterijen voor smartphones. De apparaten gebruiken ongeveer acht gram geraffineerde kobalt. Een batterij voor een elektrische auto heeft echter 1.000 keer meer kobalt nodig. Deze grote vraag heeft ervoor gezorgd dat de prijs van kobalt de afgelopen 18 maanden meer dan verdrievoudigd is. Een ton van het grondstof kost nu meer dan 64.000 euro.

Betrokkenheid kobaltleveranciers
In de afgelopen jaren heeft Apple zijn betrokkenheid bij de kobaltleveranciers opgevoerd, nadat de oorsprong van het metaal onder de aandacht van mensenrechtenorganisaties kwam. In een rapport uit 2016 beweerde Amnesty International dat de Chinese leveranciers van Apple en Samsung kobalt kochten van mijnen waar kinderarbeid plaatsvindt.

Kinderarbeid in Congo
Vooralsnog komt twee derde van de productie uit het instabiele Democratische Republiek Congo. Vorig jaar publiceerde Apple voor het eerst een lijst met bedrijven die het kobalt in hun batterijen leveren. Het bedrijf beloofde het kobalt uit kleinschalige mijnen in Congo niet in zijn toeleveringsketen te laten, totdat het kon verifiëren dat de mensenrechten niet worden geschonden.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres