Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Apple wil leven beteren: het Supplier Responsibility Report

Apple heeft onlangs zijn ‘Supplier Responsibility Report’ vrijgegeven. Het rapport onthult de methode van het bedrijf voor het doen van ‘audits’ van leveranciers[slide] op het gebied van onder andere werkcondities en milieuvriendelijkheid. Dit is de reactie op de slechte nieuwsberichten over Apple van de afgelopen jaren. In deze berichten werd Apple ervan beschuldigd niet te geven om het welzijn van de medewerkers die de iPhones produceren. De rapportage moet aantonen dat Apple hier nu wat aan doet en wel geeft om de werknemers.

Volgens Apple is haar methode een groot succes. Steeds meer leveranciers voldoen aan de standaarden. In 2014 scoorden leveranciers 25% beter op hun inspectie, dan leveranciers die voor de eerste keer geïnspecteerd werden. Leveranciers die hun derde inspectie hadden, scoorden 31% beter, dan bedrijven die voor de eerste keer geïnspecteerd werden.

Akkoord gaan met voorwaarden
Hoe zit deze methode van Apple dan in elkaar? Uit het rapport blijkt dat leveranciers eerst akkoord moeten gaan met de gedragscode en verantwoordelijkheidsnormen van Apple. Hierin staan onder andere vereisten voor werkcondities, mensenrechten, gezondheid, veiligheid, milieu, management systemen en ethiek.

Risicobeoordeling
Daarnaast wordt er een risicobeoordeling uitgevoerd, voordat het contract met de leverancier wordt getekend. Als deze controle is voltooid, worden de scores meegenomen in het besluit om in zee te gaan met het bedrijf.

Hands-on begeleiding
Bij een productlancering zijn veel leveranciers nodig, die veel meer mensen in dienst moeten nemen. Een Apple team wordt vervolgens naar de fabrieken gestuurd om ‘hands-on begeleiding’ te verlenen op het gebied van werkcondities en mensenrechten.

Inspecties
Uit het rapport blijkt daarnaast dat Apple inspecties uitvoert bij de leveranciers. Een team wordt gestuurd naar de leverancier en deze wordt vervolgens beoordeeld op 100 verschillende punten. Deze inspecties komen voor de leveranciers soms als een verassing. In 2014 heeft Apple 633 van dit soort inspecties uitgevoerd, waarvan er 40 onaangekondigd waren.

Schending
Wanneer Apple, tijdens deze inspecties, een schending van de voorwaarden tegenkomt, wordt dit besproken met de senior managers van Apple en de leveranciers. De leverancier krijgt dan een proeftijd, waarin het bedrijf streng in de gaten gehouden wordt. Wanneer geen inzet wordt getoond, wordt de relatie stopgezet, dat blijkt uit het Supplier Responsibility Report.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres