Magnifying glass Close

Amsterdam in overtreding bij houtinkoop

Amsterdam gaat tegen de aanbestedingsregels in door in haar aanbestedingen uitsluitend om hout met het FSC-keurmerk te vragen. Houthandelaren in Amsterdam kregen onlangs een brief[slide] waarin stadsdeel Zuid aankondigt dat het alleen nog zaken doet met houthandelaren met een FSC-keurmerk.

In een brief van Koen Snoo, directeur duurzaamheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, aan Joep Blaas, wethouder van stadsdeel Amsterdam-Zuid, die in handen is van Cobouw, staat dat het stadsdeel Zuid van Amsterdam voortaan alleen nog maar zaken doet met houthandelaren met het keurmerk FSC. “Wij vragen u daarom uw bedrijf te laten certificeren. Alleen zo houden we zicht op de daadwerkelijke toepassing van FSC-hout in projecten”, valt in een brief te lezen die houthandelaren onlangs van het stadsdeel kregen.

Overtreden van de regels
Doordat Amsterdam van haar houthandelaren eist dat zij enkel en alleen hout met het FSC-keurmerk leveren, overtreedt de hoofdstad de regels wat aanbestedingen betreft. Volgens Snoo is het voorschrijven van slechts één keurmerk in bestekken en aanbestedingsteksten niet toegestaan volgens het aanbestedingsrecht. Zelfs niet als dit gebeurt met het oog op duurzaamheid en er verwezen wordt naar het TPAC.

TPAC
Het Timber Procurement Assessment Committee toetst certificeringsystemen voor duurzaam bosbeheer en de bijbehorende handelsketen aan de Nederlandse Inkoopcriteria. Deze organisatie is opgezet door de Stichting Milieukeur (SMK) in opdracht van het ministerie van VROM. Hierdoor kan op de Nederlandse inkoopmarkt onderscheid worden gemaakt tussen duurzaam en niet-duurzaam hout. In bestekken en aanbestedingen moet altijd, dus ook in het geval van Amsterdam, verwezen worden naar de criteria voor duurzaam inkopen van de overheid. Ook in landen als Denemarken en Groot-Brittannië is men bezig met het duurzaam inkopen van hout. De verrichtingen van de TPAC zullen daar dan ook met aandacht worden gevolgd.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (1)

Sander van den Broek 5 december 2013 08:30 uur

Nog meer houtnieuws: http://www.cobouw.nl/nieuws-kort/algemeen/2013/12/04/nederlandse-autoriteit-duurzaam-hout-slaat-plank-mis

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres