Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Amnesty: ‘Bedrijven doen weinig tegen schending mensenrechten’

Producenten van elektronica en auto’s doen weinig om de schending van mensenrechten tegen te gaan bij de winning van de grondstof kobalt. Bedrijven zoals Microsoft en Renault hebben weinig tot geen beleid op het gebied van het uitbannen van kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden. Daarentegen scoren Apple, Dell en Tesla relatief goed. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International.

Kobalt wordt gebruikt voor de productie van lithiumbatterijen. Veelal wordt deze grondstof gewonnen in het onrustige Congo. Hier werken kinderen en volwassenen in levensgevaarlijke omstandigheden in de mijnen. Bedrijven zijn niet transparant over waar hun kobalt vandaan komt. Ook ontbreekt het bij bedrijven vaak aan beleid om de schending van mensenrechten op te sporen.

Alarmerend weinig vooruitgang
Een aantal grote merken hebben volgens Amnesty alarmerend weinig vooruitgang geboekt. Hieronder vallen Microsoft, Lenovo, Renault en Daimler. Microsoft geeft bijvoorbeeld geen details vrij van zijn toeleveranciers, waardoor het bedrijf ‘zelfs niet aan de meest primaire internationale basisnormen voldoet’. Ook de andere bedrijven zijn niet transparant. Lenovo heeft daarnaast ‘alleen het minimale ondernomen om mensenrechtenrisico’s in kaart te brengen’. Microsoft reageert tegen het FD dat er inderdaad nog veel te doen is, maar ‘dat het rapport onvoldoende weergeeft hoeveel inspanningen al geleverd zijn’.

Apple loopt voorop
Over Apple is Amnesty wel positief. Apple was het eerste bedrijf dat de namen van zijn kobaltleveranciers publiceerde. Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat Apple marktleider is op het gebied van verantwoorde bevoorrading van Kobalt. Het bedrijf voerde gesprekken met de Chinese verwerken Huayou Cobalt om kinderarbeid in de bevoorradingsketen op te sporen en tegen te gaan.

Verbetering
Begin 2016 bracht Amnesty een vergelijkbaar onderzoek uit. Toen konden de bedrijven ‘niet eens de meest simpele vragen over de herkomst van de kobalt beantwoorden’. Dat is volgens de organisatie nu wel verbeterd.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres