Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Amerikaanse staalheffingen weinig effectief

De (Nederlandse) staalindustrie voelt amper de effecten van Amerikaanse tarieven op de invoer van staal en aluminium. Volgens kredietverzekeraar Atradius is er geen sprake van afnemende vraag en bijbehorende prijsdalingen, maar zijn in 2018 de staalprijzen gestegen. Dat is geen goed nieuws voor de bouwwereld, voor wie de inkoop van belangrijke grondstoffen nu duurder wordt.

Volgens branchemedium Metaalnieuws is de Nederlandse staal- en metaalindustrie in de afgelopen vijf jaar 1,8% gegroeid. Hoewel het daarmee slechts 1,1% van de Nederlandse bbp vertegenwoordigd, is het een belangrijke leverancier voor verschillende sectoren. Daarom maakt Atradius Nederland zich enige zorgen over de overcapaciteit binnen de industrie, wat zorgt voor prijsdruk en lagere winstmarges.

China
Atradius denkt niet dat de winstmarges de komende 12 maanden zullen dalen. Wel stelt zij dat de staal industrie niet achterover moet leunen en moet inzetten op innovatie en het verhogen van haar efficiëntie. Tegelijkertijd heeft China, verantwoordelijk voor 50% van de staalproductie, laten weten maatregelen te gaan nemen die overcapaciteit tegen moeten gaan.

Groeivertraging
De Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium van respectievelijk 25% en 10% gelden voor onder meer de EU. Toch zijn ze volgens Atradius geen grote bedreiging voor de Nederlandse staalindustrie, aangezien deze voornamelijk bestaat uit handelaren en groothandelaren. De verzekeraar maakt zich veel meer zorgen over verdere groeivertraging in Europa en de rest van de wereld. Zeker de bouwsector kan daar kwetsbaar voor zijn. Het krijgt niet alleen te maken met duurdere grondstoffen, maar ook hogere arbeidskosten. Daardoor zou het aantal faillissementen in de bouw kunnen stijgen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres