Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Amerikaans bedrijf verhoogt prijs medicijn met 800 procent

De Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Avondale Pharmaceutical vraagt bijna 300 dollar voor een potje met honderd pillen Niacor. De prijs is daardoor sinds begin dit jaar gestegen met 809 procent. Ook de prijs van het andere product van Avondale Pharmaceutical is flink gestegen. Dat meldt Financial Times.

Niacor is een vitamineproduct dat wordt gebruikt om cholesterol te verlagen en de kans op een hartaanval te verminderen. Online zijn de pillen voor 5 dollar te koop. Maar koop je de pillen op recept, dan kosten ze nu 295 dollar per honderd pillen. De duurdere versie is dan wel weer goedgekeurd door de US Food and Drug Administration. Avondale Pharmaceutical verhoogde ook het luchtwegenmedicijn SSKI met 2469 procent.

Upper Smith
Zowel Niacor als SSKI zijn overgekocht van Upsher Smith, een dochter van het Japanse Sawai Pharmaceutical. Dit zijn overigens ook de enige medicijnen die Avondale Pharmaceutical verkoopt en het lijkt erop dat Avondale Pharmaceutical om die reden in augustus is opgezet.

Buy-and-Raise
Vlak nadat Avondale Pharmaceutical deze medicijnen had gekocht, verhoogde het bedrijf de prijs. Deze strategie wordt buy-and-raise genoemd en houdt in dat de prijs van een product met weinig concurrentie enorm wordt verhoogd, zodat het kan profiteren van de inefficiënties van de markt.

19.000 recepten
Afgelopen jaar werden er in Amerika bijna 19.000 recepten uitgeschreven voor Niacor. UnitedHealth en Express Scripts, een zorgverzekeraar en apotheker, hebben laten weten het medicijn toe te voegen aan de lijst medicijnen die zij betalen. Toch beschouwen beide instanties het niet als een voorkeursmedicijn.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres