Magnifying glass Close

American Express-inkoper bekent megazwendel

Voormalig inkoper Arno T. bekende vandaag voor de rechter in Amsterdam schuld aan megazwendel. 83 auto’s en meer dan honderd mobieltjes werden door de 56-jarige inkoper achterover gedrukt. De voormalige inkoper van creditcardmaatschappij American Express deed dat in bijna tien jaar tijd, waarmee hij ruim 859.000 euro verdiende. T. was verantwoordelijk voor de inkoop van alle spullen voor American Express-medewerkers in de Benelux. Ook beheerde hij het wagenpark. Behalve de auto’s verduisterde hij 104 BlackBerry-telefoons en 36 Nokia’s.

Tussen 2004 en 2013 kocht de Amsterdammer namens American Express leaseauto’s en mobiele telefoons. Door te frauderen met facturen wist T. de auto’s aan het eind van een leaseperiode op zijn eigen naam te zetten. Die leaseauto’s verkocht hij vervolgens aan een garage in Zaandam. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Plan afgewimpeld
T. kon er mee weg komen, omdat niemand bij American Express de inkoper controleerde. Hij wilde naar eigen zeggen wraak nemen op zijn werkgever. Zijn plan voor besparingen zou zijn afgewimpeld door zijn financieel directeur. Daarop begon T. met het verduisteren van leaseauto’s. “Als het niemand interesseert, dan is het voor mij”, verklaarde de oud-inkoper in de rechtbank. 

Spijt
Op kosten van American Express liet hij ook reparaties verrichten aan eigen auto’s, waaronder een Porsche en een Audi A4 Cabrio. “Het ging allemaal zo makkelijk”, verklaarde T. huilend. Ook verduisterde de man iPhones, telefoonabonnementen, e-readers en een scooter-alarm voor zijn zoon. Zijn familie wist van niets. De voormalig inkoper hield zijn familie voor dat hij in auto’s zou handelen. Nu zegt hij spijt te hebben. “Ik heb 35 jaar een ontzettend goede werkgever gehad. Hoe kun je zo’n klootzak zijn?”

Dubbele factuur
Pas in mei 2013, na tien jaar verduisteren, kwam de zwendel aan het licht. American Express ontdekte een dubbele factuur van T-Mobile voor een telefoonabonnement, op naam van de dochter van T. De creditcardmaatschappij werkt alleen samen met Vodafone. Alle alarmbellen gingen af. Justitie heeft een celstraf van twee jaar geëist.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

4 juli 2015 04:35 uur

This is a most useful coitirbutnon to the debate

28 mei 2015 14:02 uur

Ik heb medelijden met deze beste man. Het was de schuld van de werkgever, die had zijn procedures niet op orde. Ook vervelend dat zijn familie hier nu de dupe van is, dat papa 2 jaar (betaald) gaat logeren en niets gemerkt hebben dat Arno een extraatje bijverdiende. Alle inkopers rijden toch in een Porsche en Audi cabrio

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres