Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Air France – KLM krijgt kartelboete van 325 miljoen

Elf luchtvrachtbedrijven krijgen in totaal voor ruim 776 miljoen euro aan kartelboetes. De bedrijven, waaronder KLM, Air France en Martinair hadden tussen 1999 en 2006 een kartel met prijsafspraken lopen. Daarbij ging het om afspraken over de hoogte van brandstof- en veiligheidstoeslagen.

De boete voor KLM bedraagt 127,1 miljoen euro, voor Martinair 15,4 miljoen euro en voor Air France 183 miljoen euro. Ook de andere acht luchtvrachtvervoerders krijgen boetes opgelegd.

Boete uit 2010
In 2010 legde de Europese Commissie ook al boetes op voor de elf karteldeelnemers. De Europese rechter maakte deze boetes in 2015 ongedaan vanwege een procedurefout. De rechter liet zich toen echter niet uit over het kartel. Daarom is het gerechtvaardigd dat de Europese Commissie nu opnieuw het kartelbesluit goedkeurt.

Onverteerbaar
Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid, reageert in een persbericht: “Miljoenen bedrijven zijn afhankelijk van luchtvrachtdiensten. Deze diensten zijn goed voor meer dan 20 procent van alle EU-invoer en bijna 30 procent van de EU-uitvoer. Samenwerken binnen een kartel in plaats van te concurreren om klanten betere diensten te leveren is een houding die voor de Commissie onverteerbaar is. Met het besluit zorgen we ervoor dat de leden van het luchtvrachtkartel worden bestraft voor hun praktijken.”

Vervolgstappen
Air France – KLM geeft aan het nieuwe besluit van de Europese Commissie te bestuderen en overweegt vervolgstappen. KLM geeft aan wel het belang van strikte Europese mededingingsregels en een eerlijke markt voor luchtvaartmaatschappijen te erkennen.

11 luchtvrachtbedrijven
Naast Air France – KLM en Martinair worden ook Air Canada, British Airways, Cargolux, Cathay Pacific Airways, Japan Airlines, LAN Chile, Qantas, SAS en Singapore Airlines bestraft. Tipgever Lufthansa kreeg immuniteit in ruil voor medewerking.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres