Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Afvlakking groei zet door – Nevi PMI® december 58.7

Nieuwe orders, productie en werkgelegenheid nemen in een trager tempo toe, inkoop- en afzetprijzen stijgen snel. 

De Nevi PMI ® van december was 58.7, de zesde daling in zeven maanden en de kleinste verbetering sinds december 2020. Toch bleef ook deze maand de Nevi PMI ruim boven het langetermijngemiddelde. De productie nam voor de 17e maand op rij toe, zij het deze maand in de geringste mate sinds november 2020. Hoewel de orders fors stegen, was ook hier opnieuw sprake van afvlakking. Hetzelfde was het geval bij de export orders met de kleinste stijging in 13 maanden. De toename van de achterstanden was de kleinste sinds januari en de groei van de werkgelegenheid was het geringst sinds maart. Hoewel de toename van de inkoop een van de kleinste in 2021 was, name de materiaalvoorraad sterk toe. De levertijden waren opnieuw flink langer. De inkoopprijsinflatie was de laagste in drie maanden, maar bleef fors. Hetzelfde was het geval bij de verhoging van de verkoopprijzen. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bleven zeer positief.

Industrie ziet energie en materialen nog duurder worden

“Materialen, energie en transport worden duurder en veel inkopers hebben materialen gehamsterd vanwege tekorten en lange levertijden, wat nu leidt tot een snelle stijging van voorraden van ingekochte materialen,” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI. “Ook tarieven voor gas en elektriciteit tikten nieuwe records aan, wat bij veel ondernemers kan leiden tot hogere kosten. Toeleveringsketens worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikron-variant. Ondernemers moeten naar verwachting dus ook de komende maanden rekening houden met lange levertijden.”

Drie deelindices uitgelicht

Productie
De productieomvang in de Nederlandse industrie steeg in december voor de zeventiende achtereenvolgende maand, wat door de bedrijven werd toegeschreven aan het grotere aantal nieuwe orders, het op de markt brengen van nieuwe producten en het aanhoudende marktherstel. Deze stijging was echter voor de zesde keer in zeven maanden kleiner dan de maand ervoor en bereikte het laagste niveau sinds november 2020. De seizoensmatig aangepaste Productie index was grotendeels gelijk aan de tendens op de lange termijn van 53.4. De grootste stijging van de productieomvang werd genoteerd in de sector investeringsgoederen, de kleinste in de sector consumptiegoederen.

image
Nieuwe exportorders

De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen steeg in december opnieuw. Dit was deels het gevolg van de vraag uit Azië, de VS, Groot-Brittannië en Scandinavië. Het aantal nieuwe exportorders stijgt nu al sinds augustus 2020. Dit was echter de kleinste toename in dertien maanden.

image
Voorraad ingekochte materialen

De productiebedrijven vergrootten in december wederom hun materiaalvoorraad, de veertiende op rij. Deze stijging was bovendien de grootste sinds augustus en de op twee na grootste sinds het begin van dit onderzoek.

image

Lees hier meer over de Nevi PMI van december 2021.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.