Magnifying glass Close

Afrika pleit voor halt op groeiende olieproductie

Afrikaanse olieproducerende landen pleiten voor vermindering van de wereldwijde olieproductie, omdat de huidige olieprijzen negatieve gevolgen hebben voor de economieën van Afrikaanse landen. APPA, de associatie van Afrikaanse olieproducerende landen zijn bezorgd over de lage olieprijzen en zijn daarom een initiatief gestart om oliekartel OPEC en andere landen te bewegen de productie te verlagen.

De OPEC landen, met name Saudi-Arabië, zijn niet van plan om de productie drastisch te verminderen. Hiermee zouden zij ruimte bieden aan niet-OPEC landen zoals de VS en Canada, waardoor het totale olieaanbod niet zou veranderen. OPEC zou hierdoor marktaandeel verliezen, zonder de beoogde stijging van de olieprijs. Dat stelt ABN AMRO in de Energie Monitor van april.

Amerikaanse olieproductie
“Om de olieprijs vanuit de aanbodzijde te laten stijgen, zal eerst de Amerikaanse olieproductie naar beneden moeten”, aldus Hans van Cleef, Senior Sector Econoom Energie van ABN AMRO. “Hoewel het aantal boorinstallaties inmiddels bijna is gehalveerd, zijn de effecten op de productie nihil.” Efficiencyslagen bij de Amerikaanse olieproductie en de kostenverlagingen worden genoemd als de oorzaken.

Deal zorgt voor meer olie
Er is daarnaast een deal gesloten tussen het westen en Iran, wat het afbouwen van nucleaire activiteiten betreft. Er wordt nu gekeken hoe snel de sancties tegen Iran kunnen worden teruggedraaid. ABN AMRO verwacht dat wanneer deze worden teruggedraaid, Iran de olieproductie en de olie-export zou kunnen herstellen en dan komt er nog meer olie op de markt. “De verwachting is dat Iran binnen drie maanden na een overeenkomst ongeveer 500.000 vaten olie per dag extra zou kunnen produceren”, aldus Van Cleef.

Olie-export vanuit Libië
“Een andere factor die het overaanbod kan doen vergroten, is de veranderende situatie in Libië. Volgens officiële overheidsbronnen zal Libië op korte termijn de twee grootste oliehavens, Ras Lanuf en Es Sider, opnieuw openen nu de rivaliserende overheid zich uit de regio heeft teruggetrokken”, zo stelt Van Cleef. “De twee havens kunnen samen zo’n 600.000 vaten olie per dag verwerken. Indien de havens inderdaad opengaan, kan de olie-export vanuit Libië de komende maanden dus weer wat opgevoerd worden.”

Verwachting olieprijs
ABN AMRO stelt dat de stijgende vraag naar olie, als gevolg van economische groei, pas in de loop van de tweede helft van het jaar zichtbaar wordt. “Daarom verwachten wij dat de olieprijs later in het jaar zal aantrekken”, zegt Van Cleef. “Onze eindejaarsverwachting voor Brent olie is USD 65 per vat en voor WTI USD 60 per vat.” De beweeglijkheid van de olieprijs zal volgens de bank nog een lange tijd aanhouden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres