Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Afgekeurde fabriek leverde grondstoffen Nederlandse medicijnen

Nederlandse kankerpatiënten hebben in 2016 geneesmiddelen gekregen afkomstig van een afgekeurde Chinese grondstofleverancier. Nadat ernstige misstanden in de fabriek van het bedrijf aan het licht kwamen haalde de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) 18 grondstoffen direct uit de handel. Twee grondstoffen, gebruikt voor chemotherapie, werden echter niet verboden, omdat er geen andere leverancier voor handen was. Dit blijkt uit onderzoek van Zembla.

Volgens Zembla ontdekten Europese inspectiediensten in 2016 dat de fabriek van Zhejiang Hisun Pharmaceutical, de leverancier in kwestie, ernstig vervuild was. Zo raakten werkzame stoffen tijdens de productie vermengd met stoffen van andere medicijnen en bleken sommige grondstoffen op een onbekende locatie te worden gemaakt. Hierdoor kon de kwaliteit van medicijnen gemaakt met die grondstoffen niet gegarandeerd worden.

Twee kwaden
IGJ heeft laten weten dat het meerdere keren per jaar moet kiezen tussen twee kwaden. “Willen we een product met een mogelijk defect of willen we het product helemaal niet.” Minister van Medische Zorg Bruno Bruins beaamt dat dat deze dilemma’s de inspectie vaker parten spelen. Hij geeft aan dat Nederland bij de inkoop van medicijnen steeds meer afhankelijk is van leveranciers uit verre landen, in het bijzonder China en India, waarop weinig zichtbaarheid is.

Vertrouwelijke informatie
De vervuilde grondstoffen die op de Nederlandse markt kwamen, worden onder meer gebruikt voor de behandeling van blaaskanker en borstkanker. IGJ heeft aan Zembla echter laten weten niet te kunnen bekendmaken welke fabrikanten de medicijnen met deze grondstoffen op de markt hebben gebracht, of om welke geneesmiddelen het precies gaat. Ook kan de inspectie niet aangeven hoeveel patiënten de middelen hebben gekregen nadat de fabriek was afgekeurd. Dat zou allemaal vertrouwelijke informatie zijn.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres