Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Adidas op weg naar een duurzaam productieproces

Eric Liedtke, hoofd merkafdeling bij Adidas, heeft aan Financial Times laten weten dat de sportmerk in 2024 alleen nog maar gebruik wil maken van gerecycled polyester. Dat is volgens Liedtke een ambitieuze doelstelling die past bij de industrietrend. Ook bedrijven als Timbaland, Reebok en Marmot zijn volop bezig met het verduurzamen van hun productieketen.

Adidas verkoopt jaarlijks 920 miljoen producten. 50% van het materiaal dat daarin gebruikt wordt is polyester. Gezien deze grote hoeveelheden kan de keten niet van de ene op de andere dag verduurzaamd worden. Liedtke stelt dat het bedrijf zich daarom zes jaar de tijd geeft.

Kosten
Volgend jaar hoopt Adidas 11 miljoen gerecyclede sportschoenen te produceren, wat neerkomt op slechts 3% van haar totale jaarlijkse productie. Dat heeft volgens Liedtke te maken met de hoge kosten van hergebruikt polyester. Dat is nog altijd minstens 10% duurder is dan ‘nieuw’ polyester.

Transitie
Brenda Haitema, ketenexpert bij Thread International, verwacht echter dat de komende paar jaar het prijsverschil tussen hergebruikt en nieuw polyester snel zal dalen. Steeds meer bedrijven zullen immers de transitie naar duurzame materialen maken. Daarnaast zullen leveranciers steeds beter in staat zijn om hergebruikte materialen in grote hoeveelheden te leveren. Adidas loopt bovendien al wat voor op de rest van de industrie. Een samenwerking met milieuorganisatie Parley for the Oceans leverde vorig jaar al de eerste sportschoen op die voor 95% bestaat uit hergebruikt oceaanplastic.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres