Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ACM: ziekenhuizen en zorgverzekeraars, koop medicijnen vaker samen in

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen meer voordeel behalen door vaker samen geneesmiddelen in te kopen en zo hun onderhandelingspositie te verbeteren. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een evaluatie van onderzoek- en adviesbureau SiRM.

In 2016 publiceerde de ACM de ‘Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen’, die de partijen moest helpen bij het gezamenlijk inkopen en het creëren van een stevigere onderhandelingspositie. De leidraad heeft effect gehad, maar er is ruimte voor verbeteringen, meldt ACM op basis van de evaluatie. ACM-voorzitter Martijn Snoep: “We zien dat inkopers van geneesmiddelen meer durven samen te werken. Maar we zien ook dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars nog moeite hebben om samen een effectief voorkeursbeleid te voeren. Voor effectief inkopen van geneesmiddelen is een versterking van de onderhandelingspositie van inkopers nodig.”

SiRM evaluatie

Volgens SiRM heeft de nadere uitleg van de concurrentieregels in de leidraad geholpen bij de onderhandelingen met geneesmiddelenfabrikanten, maar is het geen ‘wondermiddel’ voor lagere prijzen van geneesmiddelen.  Daarnaast zijn marktpartijen vaak nog voorzichtig, om juridische risico’s te vermijden. Dit leidt ertoe dat men ruim binnen de mogelijkheden voor samenwerking blijft, terwijl er nog meer winst te behalen valt. Met name meer uitleg over de concurrentieregels bij gezamenlijke inkoop van hulpmiddelen kan bijdragen aan lagere kosten, zo concludeert SiRM.

Opvolging vanuit ACM

De ACM geeft aan zelf de leidraad te willen verduidelijken door bijvoorbeeld duidelijker aan te geven welke ruimte de concurrentieregels bieden. “We gaan de leidraad op een paar onderdelen nog verduidelijken. Op die manier dragen wij bij aan het betaalbaar en toegankelijk houden van geneesmiddelen”, aldus Snoep.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres