Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ACM keurt te veel ziekenhuisfusies goed

De afgelopen paar jaar heeft de ACM te veel ziekenhuisfusies goedgekeurd. Hierdoor is het voor zorgverzekeraars moeilijker geworden om zorg in te kopen op basis van kwaliteit. Dat concludeert een onderzoek van gezondheidseconoom Anne-Fleur Roos aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens branchemedium Skipr dacht ACM dat met de invoering van de marktwerking in de ziekenhuizen er automatisch sprake van meer concurrentie zou zijn. Ziekenhuizen mochten daarom volop fuseren; ACM verwachtte dat zelfstandige klinieken voor concurrentie zouden zorgen.

Marktconcentratie
Roos stelt in haar onderzoek echter dat er de afgelopen jaren maar weinig zelfstandige klinieken bij zijn gekomen. Daarom is de ziekenhuizenmarkt nu te geconcentreerd. Volgens Roos zijn zo zorgverzekeraars en ziekenhuizen te afhankelijk van elkaar geworden, waardoor het moeilijk is voor verzekeraars om op basis van kwaliteit of prijs zorg in te kopen.

Hogere prijzen
Van de 34 ziekenhuisfusies die het ACM zijn voorgelegd heeft de waakhond slechts één afgewezen. De organisatie liet in december al weten hier strenger op te zullen controleren. Roos stelt echter dat dit voornemen te laat komt, aangezien al bekend zou zijn geweest dat de fusies tot minder concurrentie tussen zorgaanbieders en hogere prijzen hebben geleid. Bovendien concludeert zij dat er geen bewijs is dat fusies ook een hogere kwaliteit van de zorg hebben opgeleverd.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres