Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Acht provincies gaan voor gezamenlijke inkoop duurzame energie

Op 31 oktober 2019 tekenen acht provincies nieuwe energiecontracten; zij gaan hun duurzaam opgewekte elektriciteit voortaan samen inkopen. Daarmee zetten deze provincies een belangrijke stap richting de afspraken uit het Klimaatakkoord, zo meldt Binnenlands Bestuur.

De provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland zijn de samenwerking aangegaan om tot nieuwe afspraken te komen omtrent de inkoop van duurzame elektriciteit en groen gas. Voorheen hadden de provincies geen keuze betreffende hun energie, dat centraal werd ingekocht via de rijksoverheid. Door een verandering van de Aanbestedingswet zijn de provincies nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop van hun energie.

Resultaat in 2020

Vanaf 1 januari 2020 moet resultaat zichtbaar zijn, waarbij zeven provincies worden voorzien van groen gas en acht provincies van duurzame elektriciteit. De samenwerking moet een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, op basis van 0% inzet van fossiele brandstoffen. Verder blijven de provincies flexibel in hun omgang met de energietransitie en willen zij in de toekomst het energieverbruik, inclusief die van het wagenpark, zoveel mogelijk verminderen.

De nieuwe energiecontracten, die vijf jaar duren, zijn met opzet relatief kort gehouden. Volgens de provincies kunnen toekomstige contracten nog duurzamer en slimmer.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres