Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Achmea wint kort geding inkoop medicijnen

Zorgverzekeraar Achmea heeft een kort geding gewonnen over het inkopen van medicijnen.[slide] Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag en een vereniging voor mensen met een huidziekte hadden de zaak aangespannen. Zij denken dat een patiënt mogelijk niet het medicijn krijgt dat het beste bij hem of haar past. De rechtbank in Utrecht vindt echter dat de grootste zorgverzekeraar van Nederland de regels voor de inkoop van geneesmiddelen niet heeft geschonden.

Achmea heeft volgens de eisers een systeem opgezet waarbij ziekenhuisartsen vanaf 1 januari worden verplicht zich bij het voorschrijven van geneesmiddelen te houden aan een ranglijst. Het zijn veelal dure medicijnen tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn, aldus zorgwebsite Skipr. Janssen-Cilag, producent van geneesmiddelen, vindt dat Achmea de ‘voorschrijfvrijheid’ van de arts beperkt.

Keuzevrijheid
Achmea ontkent dat sommige medicijnen worden opgedrongen en dat artsen verplicht zijn zich aan de ranglijst te houden. Wie verzekerd is bij Achmea zou hierdoor mogelijk niet het geneesmiddel krijgen dat voor hem of haar het beste is. De rechter vindt dat het inkoopbeleid van Achmea geen inbreuk maakt op de onafhankelijheid van artsen. Ook beperkt het verzekerden niet in hun keuzevrijheid.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 4 juli 2015 19:15 uur

Exremtely helpful article, please write more.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres