Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Achmea wil dure medicijnen gezamenlijk inkopen

Zilveren Kruis Achmea wil een duur medicijn niet alleen inkopen voor haar klanten, maar ook de mogelijkheid geven om voor alle patiënten in het ziekenhuis dit medicijn te kopen. Het gaat hierbij om het medicijn TNFi, tegen ontstekingen zoals artritis en psoriasis. ACM geeft aan hier geen mededingingsbezwaren in te zien.

Achmea wil op basis van jaarlijkse onderhandelingen zelf rechtstreeks een raamovereenkomst sluiten met de producenten. Gezamenlijke inkoop met verschillende ziekenhuizen kan leiden tot een besparing. Achmea vraagt hiertoe aan de door haar gecontracteerde ziekenhuizen een niet-bindende intentie om meerdere jaren deel te nemen aan de gezamenlijke inkoopprocedure. Deze bestellen op basis van een raamovereenkomst de geselecteerde TNFi’s.

Volledige inkoop
Onder de deelnemende ziekenhuizen bestaat de wens om de inkoopprocedure ook toe te passen ten behoeve van patiënten die niet bij Achmea verzekerd zijn. Het gaat dus om hun volledige inkoop van TNFi’s. Achmea twijfelde of dit mededingingsrechtelijk is toegestaan, omdat de ziekenhuizen zelfstandig beslissen over de volledige inkoop. Dit is echter volgens ACM niet aan de orde.

Geen bezwaren
Er hoeft niet voor een kopersmacht te worden gevreesd, en daarnaast vindt de inkoop jaarlijks plaats, waardoor voor de producenten ieder jaar nieuwe kansen bestaan. De exclusiviteit die het gevolg van gezamenlijke inkoop kan zijn, is dus tijdelijk. De afzetmarkt leidt ook niet onder deze inkoopprocedure. Het staat andere verzekeraars vrij om de inkoop of een gelijksoortige wijze te organiseren.

Verbreding
Indien de ervaringen met gecoördineerde inkoop van TNFi’s positief zijn, ligt het volgens ACM voor de hand om deze procedure ook te overwegen voor andere geneesmiddelen. De kosten voor de deelnemende ziekenhuizen moeten echter niet te groot worden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres