Magnifying glass Close

Achmea voor de rechter voor inkoop medicijnen

De grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea, moet voor de rechter verschijnen vanwege een nieuwe inkoopprocedure van medicijnen. [slide] Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag en de vereniging voor patiënten met de huidziekte psoriasis eisen in een kort geding dat Achmea afziet van de nieuwe methode.

De nieuwe inkoopprocedure van Achmea houdt, volgens de aanklagers, in dat ziekenhuisartsen vanaf 1 januari gebonden zijn aan een ranglijst bij het voorschrijven van medicijnen. Deze ranglijst is samengesteld op basis van de hoogste kortingen die farmaceutische bedrijven geven. Het gaat om medicijnen tegen ziektes zoals reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn.

Voorschijfvrijheid beperkt
Janssen-Cilag is een van de producenten van geneesmiddelen en vindt dat Achmea de voorschrijfvrijheid van de arts beperkt. Hierdoor kan de arts mogelijk niet meer het geneesmiddel voorschrijven wat voor de patiënt het beste is.

Achmea ontkent
De verzekeraar ontkent dat de ranglijst een verplichting is voor de arts. Achmea verklaart tegenover de Telegraaf: “De arts kiest in samenspraak met de patiënt voor de beste behandeling. Van een verplichting om een bepaald geneesmiddel voor te schrijven is dan ook geen sprake”. Achmea geeft toe dat er wel een ranglijst wordt gehanteerd. “Deze ranglijst is nadrukkelijk geen verplichting voor de arts”, geeft de woordvoerster aan. Tot nu toe hebben negentien ziekenhuizen zich aangesloten bij de inkoopprocedure.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

11 november 2014 16:15 uur

Dit is niet alleen bij Achmea maar ook bij de andere zorgverzekeraars aan de orde. Niet alleen voor medicijnen maar ook voor hulpmiddelen als pacemakers, hoormiddelen, rolstoelen, heupen, bedden etc. etc. Idem het ongeneeslijk ziek verklaren van kanker patiënten die in Duitsland en België na operatie kankervrij zijn. Zieken en ouderen afschrijven is lekker goedkoop en realiseert de bonus!! Artsen staan erbij en kunnen hun eed niet meer nakomen!!

11 november 2014 15:15 uur

Dat is een beetje wat je nu ook al meemaakt. Een medicijn om maagzuur tegen te gaan is in eens verandert van de ene leverancier naar de andere. Zelfde samenstelling volgens de apotheek maar werken doet het niet. Nu al aantal weken bezig om werkend medicijn via apotheek te krijgen maar tot nu toe zonder resultaat.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres